Brza i Jednostavna Pita sa Prelivom
Ovaj recept će vam pokazati kako da pripremite ukusnu i jednostavnu pitu sa prelivom koristeći osnovne sastojke koje verovatno već imate u kuhinji. Ovo jelo je idealno za brzu pripremu i savršeno za porodične večere ili kao ukusan dodatak svakom obroku.
Potrebni Sastojci:
- 8 punih kašika brašna
- 1 kesica suvog kvasca
- 2 šolje mleka (šolje za kafu)
- 100 ml ulja
- So
- Šećer
Način Pripreme:
Korak 1: Priprema Kvasca
- U malu posudu stavite kesicu suvog kvasca i dodajte malo šećera. Ovaj korak je važan jer šećer pomaže aktivaciji kvasca.
- Ulijte toplo mleko u posudu sa kvascem i šećerom, a zatim dobro promiješajte dok se sve ne rastvori. Ostavite smjesu da odstoji nekoliko minuta dok se ne pojave mehurići na površini, što je znak da je kvasac aktiviran.
Korak 2: Mešanje Sastojaka
- U veću posudu dodajte aktivirani kvasac sa mlekom, a zatim dodajte so po ukusu, 100 ml ulja i brašno.
- Sve sastojke dobro promiješajte dok ne dobijete glatku smjesu bez grudvica. Ova smjesa će biti preliv za kore pite.
Korak 3: Priprema Pite
- Pripremite kore za pitu i svaku koru premažite pripremljenim prelivom. Premažite ih ravnomerno kako bi svaka kora bila dobro natopljena.
- Filujte pitu kao i obično, koristeći omiljeni fil (sir, meso, povrće, itd.). Ako imate preostalog preliva, prelijte ga po vrhu pite kako bi bila još sočnija i ukusnija.
Korak 4: Odmaranje i Pečenje
- Pitu ostavite da odstoji oko sat vremena na sobnoj temperaturi. Tokom tog vremena, kvasac će nastaviti da radi, što će piti dati dodatnu mekost i volumen.
- Zagrijte rernu na 180°C. Stavite pitu u zagrejanu rernu i pecite dok ne dobije zlatno-smeđu boju, otprilike 30-40 minuta, zavisno od rerne.
Dodatni Saveti:
- Dodaci: U preliv možete dodati i začine poput origana, bosiljka ili belog luka u prahu za dodatni ukus.
- Premazivanje: Pre nego što stavite pitu u rernu, možete je premazati umućenim jajetom za sjajniju i hrskaviju koricu.
- Varijacije: Eksperimentišite sa različitim filovima, kao što su spanać i sir, mleveno meso sa lukom ili kombinacije povrća.
Uživanje u Piti:
Kad je pita pečena, izvadite je iz rerne i ostavite da se malo ohladi pre serviranja. Ova pita je savršena dok je još topla, ali jednako je ukusna i kada se potpuno ohladi. Možete je poslužiti sa jogurtom, kiselim mlekom ili salatom.
Uživajte u jednostavnoj, brzoj i ukusnoj piti koju će vaša porodica obožavati!
Preporučujemo