Brza i Jednostavna Pita sa Prelivom

Ovaj recept će vam pokazati kako da pripremite ukusnu i jednostavnu pitu sa prelivom koristeći osnovne sastojke koje verovatno već imate u kuhinji. Ovo jelo je idealno za brzu pripremu i savršeno za porodične večere ili kao ukusan dodatak svakom obroku.

Potrebni Sastojci:

  • 8 punih kašika brašna
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 2 šolje mleka (šolje za kafu)
  • 100 ml ulja
  • So
  • Šećer

Način Pripreme:

Korak 1: Priprema Kvasca

  1. U malu posudu stavite kesicu suvog kvasca i dodajte malo šećera. Ovaj korak je važan jer šećer pomaže aktivaciji kvasca.
  2. Ulijte toplo mleko u posudu sa kvascem i šećerom, a zatim dobro promiješajte dok se sve ne rastvori. Ostavite smjesu da odstoji nekoliko minuta dok se ne pojave mehurići na površini, što je znak da je kvasac aktiviran.

Korak 2: Mešanje Sastojaka

  1. U veću posudu dodajte aktivirani kvasac sa mlekom, a zatim dodajte so po ukusu, 100 ml ulja i brašno.
  2. Sve sastojke dobro promiješajte dok ne dobijete glatku smjesu bez grudvica. Ova smjesa će biti preliv za kore pite.

Korak 3: Priprema Pite

  1. Pripremite kore za pitu i svaku koru premažite pripremljenim prelivom. Premažite ih ravnomerno kako bi svaka kora bila dobro natopljena.
  2. Filujte pitu kao i obično, koristeći omiljeni fil (sir, meso, povrće, itd.). Ako imate preostalog preliva, prelijte ga po vrhu pite kako bi bila još sočnija i ukusnija.

Korak 4: Odmaranje i Pečenje

  1. Pitu ostavite da odstoji oko sat vremena na sobnoj temperaturi. Tokom tog vremena, kvasac će nastaviti da radi, što će piti dati dodatnu mekost i volumen.
  2. Zagrijte rernu na 180°C. Stavite pitu u zagrejanu rernu i pecite dok ne dobije zlatno-smeđu boju, otprilike 30-40 minuta, zavisno od rerne.

Dodatni Saveti:

  • Dodaci: U preliv možete dodati i začine poput origana, bosiljka ili belog luka u prahu za dodatni ukus.
  • Premazivanje: Pre nego što stavite pitu u rernu, možete je premazati umućenim jajetom za sjajniju i hrskaviju koricu.
  • Varijacije: Eksperimentišite sa različitim filovima, kao što su spanać i sir, mleveno meso sa lukom ili kombinacije povrća.

Uživanje u Piti:

Kad je pita pečena, izvadite je iz rerne i ostavite da se malo ohladi pre serviranja. Ova pita je savršena dok je još topla, ali jednako je ukusna i kada se potpuno ohladi. Možete je poslužiti sa jogurtom, kiselim mlekom ili salatom.

Uživajte u jednostavnoj, brzoj i ukusnoj piti koju će vaša porodica obožavati!

Preporučujemo