Razlika u vršnom nivou vitamina D3 između ljeta i zime može biti i do 10 ng/ml, objašnjavajući široko rasprostranjeni nedostatak vitamina D3 koji se viđa kod mnogih ljudi tokom zime. Nedavna istraživanja pokazuju da vitamin D ima funkcije izvan onih tradicionalnih vitamina.
Vitamin D je danas klasifikovan kao hormon zbog njegove važne uloge u regulaciji i upravljanju metabolizmom. Osim što učestvuje u održavanju ravnoteže kalcijuma i fosfora u organizmu, direktno utiče na imuni sistem, funkciju mišića, endokrinih žlezda, epidermisa kože i nervnog sistema. Nedostatak vitamina D pokazuje sezonski obrazac. Količina UV zračenja koja dopire do površine Zemlje, posebno na talasnim dužinama ispod 320 nm, minimalna je od oktobra do marta.
Zbog toga su prirodni izvori vitamina D3 oskudni zimi, što rezultira značajno nižim nivoom ovog vitamina u serumu nego ljeti. Vršne koncentracije vitamina D3 mogu se razlikovati do 10 ng/ml ljeti i zimi, što dovodi do povećane učestalosti insuficijencije vitamina D3 zimi. Iako izvori iz ishrane mogu obezbediti vitamin D, ljudi koji dobijaju adekvatne količine ovog vitamina hranom tokom zime ne doživljavaju ovaj problem ozbiljno.
- Kašika ribljeg ulja. Riblje ulje je jedan od prirodnih izvora vitamina D, a jedna supena kašika sadrži oko 1300 IU ovog važnog nutrijenta, što je znatna količina. Uprkos tome, mnogi ljudi ne žele ili odbijaju da uključe riblje ulje u svoju prehranu. Jedna porcija pastrmke daje otprilike 640 IU, dok jedna porcija prirodno uzgojenog lososa daje otprilike 570 IU.
Poređenja radi, mlijeko obogaćeno vitaminom D sadrži samo 100-120 IU po porciji, dok pečurke sadrže oko 360 IU, što ukazuje da riblji proizvodi sadrže znatno veći nivo vitamina D.
Losos je, naravno, skup, a njegova nutritivna vrijednost varira u zavisnosti od toga da li se uzgaja prirodno. Osim toga, mlijeko ne obezbjeđuje dovoljno vitamina D osim ako se ne konzumira u velikim količinama. Tokom zime, suplementacija je često potrebna zbog ograničenih zaliha vitamina D. Stoga je neophodno odabrati odgovarajući podtip vitamina D. Vitamin D postoji u različitim oblicima.
Dr. Ashley Jordan Ferrira napominje da je vitamin D3 najzastupljeniji oblik vitamina D3 u dodacima prehrani i proizvodi ga koža nakon izlaganja sunčevoj svjetlosti ili se dobiva iz masne ribe i žumanjaka vitamina D3 i pokazuje veću biološku aktivnost i biološku djelotvornost.
BONUS TEKST
Dok vježbe za oči neće poboljšati vid kod osoba s očnim bolestima poput katarakte, miopije ili makularne degeneracije, one mogu ublažiti naprezanje očiju kod ljudi koji većinu dana provode ispred ekrana. Evo kako izvoditi ove vježbe. Čest problem među ljudima koji cijeli dan rade ispred kompjutera je digitalno naprezanje očiju.
Ovo stanje može uzrokovati: Suhe oči, vizualni umor i zamagljen vid Glavobolje. Efekti digitalnog naprezanja očiju mogu se ublažiti praktikovanjem nekih jednostavnih vježbi. Preusmjerite fokus Ovu vježbu treba raditi dok sjedite kako biste se mogli fokusirati. Postavite kažiprst nekoliko centimetara od očiju i fokusirajte se na oči. Postepeno odmičite prste od lica, zadržavajući fokus.
Odvojite trenutak da se zagledate u daljinu. Fokusirajte se na ispružene prste i postepeno ih vraćajte svojim očima. Pomjerite oči i fokusirajte se na udaljene objekte. Izvođenje vježbi fokusiranja može ublažiti naprezanje očiju.