Budite sigurni, dajemo vam odlične savjete kako brzo završiti ovaj naizgled težak zadatak.

“Prirodno” odmrzavanje mesa traje osam sati, a na sobnoj temperaturi se taj proces skraćuje na pola. Međutim, potrebno je samo pet minuta da se odledi ovom posebnom tehnikom. Važno je napomenuti da ova metoda ne koristi mikrovalnu pećnicu.

Odmrzavanje u mikrovalnoj pećnici je popularna opcija, ali može biti opasno kada je vrijeme bitno. Konkretnije, predstavlja izazove u preciznom mjerenju vremena potrebnog za odmrzavanje odreska ili drugog mesa u mikrovalnoj pećnici bez nenamjernog pokretanja procesa kuhanja.

Molimo koristite ovu alternativu:

– Dva metalna kontejnera

– komad mesa

– Prozirna plastična folija ili vrećica

– Voda za piće iz javnih izvora vode

program:

1.Stavite tepsiju na dno, gornjom stranom prema gore, a odreske koje želite odmrznuti stavite u prozirnu vrećicu. Nakon toga pokrijte komad mesa drugom tepsijom.

2. U drugu šerpu sipajte vruću vodu i ostavite da se meso odmrzava 5 minuta. Ako je odrezak deblji, možda ćete morati duže marinirati meso u tavi.

3. Izvadite meso iz vrećice i pripremite prema standardnim metodama.

Kako objasniti efikasnost ovog pristupa? Aluminijum je, zajedno sa drugim metalima, veoma efikasan provodnik toplote. Kada se komad mesa stavi između dvije metalne površine, vezivanje grudvica vode vrši pritisak na površinu proteina, što olakšava brže postizanje sobne temperature.

Ova metoda će odmrznuti tanje filete piletine, crvenog mesa ili ribe, osim mljevenog mesa na plitku površinu.

Preporučujemo