Kada kupujete tunjevinu, jeste li se ikada zapitali odakle dolazi riblja konzerva? Odgovor leži u etiketi na ambalaži koja pruža ključne informacije o porijeklu vašeg ulova. Na primjer, FAO kodovi 61, 71, 77 i 81 predstavljaju pacifička ribolovna područja koja su klasificirana kao rizična zbog povećanog nivoa radijacije. Riba iz ovih krajeva može se naći i na našim trpezama.
Upozorenje udruženja potrošača
Udruženje potrošača “Effectiva” nedavno je na svom Twitter profilu podijelilo sliku konzerve tune, na kojoj je jasno istaknuto da je riba ulovljena u opasnom području Pacifika, zahvaćenom posljedicama nesreće u nuklearnoj elektrani Fukushima. biljka. 2011. Iako je prošlo više od 12 godina od nesreće, problem nije u potpunosti riješen – radioaktivna voda se i dalje ispušta u okean, ugrožavajući morski život.
Šta znači oznaka FAO na konzervi?
FAO (Svjetska organizacija za hranu i poljoprivredu) uvela je sistem označavanja ribolovnih područja kako bi globalno standardizirala porijeklo ribe. Podaci FAO-a identificiraju geografska područja iz kojih dolazi ulov. Ovo omogućava potrošačima da saznaju da li je riba možda ulovljena u području kontaminiranom radijacijom ili drugim štetnim efektima.
- Posebno su opasna područja označena brojevima 61, 67, 71, 77, 81 i 87 u Tihom okeanu. Ova područja su povezana s posljedicama nuklearne nesreće u Fukušimi, koja je izložila ribe u tim područjima većim razinama radijacije.
Kako prepoznati sigurnost ribe?
Na pakovanju konzervirane tune ili drugih ribljih proizvoda uvijek provjerite FAO oznaku ribolovnih područja. Ako je riba uhvaćena u opasnoj zoni, bit će jasno označena brojem, kao što je FAO 61, 71, 77 ili 81.
Zašto je ovo važno?
Prilikom odabira ribljih proizvoda, mnogi ljudi se fokusiraju na rok trajanja, cijenu ili nutritivnu vrijednost, ali oznaka FAO bi također trebala biti ključni faktor u odluci. Kupovinom ribe iz sigurnijih područja ne samo da smanjujete zdravstvene rizike, već podržavate i odgovorne ribolovne prakse i smanjujete ekološke probleme.
- Informisani izbori potrošača imaju značajan uticaj na zaštitu životne sredine i zdravlja. Dakle, sljedeći put kada budete kupovali tunjevinu u konzervi, svakako provjerite FAO etiketu – ona otkriva mnogo više nego što mislite.
u zaključku
Danas kupovina tunjevine i drugih ribljih proizvoda više nije samo pitanje ukusa, cijene ili nutritivne vrijednosti, već je potrebno znati porijeklo i sigurnost proizvoda. Oznake na ambalaži (kao što su FAO brojevi) pružaju ključne informacije koje nam pomažu da shvatimo gdje je riba ulovljena i kako je na nju utjecala.
BONUS TEKST
Dok vježbe za oči neće poboljšati vid kod osoba s očnim bolestima poput katarakte, miopije ili makularne degeneracije, one mogu ublažiti naprezanje očiju kod ljudi koji većinu dana provode ispred ekrana. Evo kako izvoditi ove vježbe. Čest problem među ljudima koji cijeli dan rade ispred kompjutera je digitalno naprezanje očiju.
Ovo stanje može uzrokovati: Suhe oči, vizualni umor i zamagljen vid Glavobolje. Efekti digitalnog naprezanja očiju mogu se ublažiti praktikovanjem nekih jednostavnih vježbi. Preusmjerite fokus Ovu vježbu treba raditi dok sjedite kako biste se mogli fokusirati. Postavite kažiprst nekoliko centimetara od očiju i fokusirajte se na oči. Postepeno odmičite prste od lica, zadržavajući fokus.
Odvojite trenutak da se zagledate u daljinu. Fokusirajte se na ispružene prste i postepeno ih vraćajte svojim očima. Pomjerite oči i fokusirajte se na udaljene objekte. Izvođenje vježbi fokusiranja može ublažiti naprezanje očiju.