Recept za brzo tijesto i ukusnu štrudlu

Ovaj recept za tijesto je idealna zamjena za lisnato tijesto kada vam je potrebna brza priprema. Također je svestran, jer ga možete koristiti za slatka i slana peciva, poput štrudle, kroasana ili slastica s različitim nadjevima. Evo kako ga pripremiti i nadjenuti po vašem ukusu.

Sastojci za tijesto:

  • 500 g glatkog brašna
  • 200 ml vode
  • 250 g margarina ili putera
  • Prstohvat soli

Priprema tijesta:

  1. Priprema tijesta:
    • U zdjelu stavite brašno, dodajte naribani margarin ili puter i vodu. Dodajte i prstohvat soli.
    • Rukama zamijesite glatko tijesto dok ne postane jednolično i elastično.
  2. Razvlačenje:
    • Tijesto podijelite na nekoliko manjih kuglica, a zatim svaku kuglicu razvaljajte u tanak list. Ovaj korak je sličan pripremi klasičnog lisnatog tijesta.
  3. Filovanje:
    • Napunite tijesto nadjevom po želji, bilo da se radi o marmeladi, naribanim jabukama sa šećerom, makom, orasima ili svježim sirom.
  4. Oblikovanje i pečenje:
    • Zamotajte tijesto kao klasičnu štrudlu, premažite ga žumancem i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C, dok ne postane zlatno smeđe.

Nadjev od jabuka i marmelade

Ako volite nadjeve od voća, ovaj jednostavan i sočan nadjev s jabukama i marmeladom je pravi izbor. Kombinacija marmelade i naribanih jabuka daje bogat okus bez potrebe za dodatnim šećerom.

Sastojci:

  • Naribane jabuke (po želji, količina ovisi o veličini tijesta)
  • Marmelada od marelica (ili po želji)
  • Cimet (po ukusu)

Priprema nadjeva:

  1. Priprema jabuka:
    • Naribajte jabuke, a zatim ih lagano ocijedite od soka.
  2. Mazanje tijesta:
    • Razvaljano tijesto premažite s marmeladom od marelica.
  3. Dodavanje jabuka:
    • Pospite naribane jabuke po marmeladi. Po želji dodajte malo cimeta za dodatni okus.
  4. Zamotavanje i pečenje:
    • Zamotajte tijesto i stavite ga u pećnicu na 180°C dok ne porumeni.

Nadjev od maka

Ako volite mak, ovaj nadjev je savršeno bogat i aromatičan. Brzo se priprema, a možete mu dodati i grožđice, orahe ili limunovu koricu za još bogatiji okus.

Sastojci za nadjev od maka:

  • 200 g maka u prahu
  • 120 g šećera u prahu
  • 1 paket vanilin šećera
  • 1/2 pakiranja cimeta ili cimet šećera
  • 50 ml vrućeg mlijeka
  • 1 žličica ruma (po želji)

Priprema nadjeva od maka:

  1. Miješanje sastojaka:
    • U zdjeli pomiješajte mak, šećer u prahu, vanilin šećer i cimet.
  2. Dodavanje mlijeka:
    • Dodajte vruće mlijeko i sve dobro promiješajte dok smjesa ne postane kompaktna. Pustite da se ohladi.
  3. Savjet za bolji okus:
    • Prije pripreme, mak možete lagano popržiti na suhoj tavi za bogatiji okus.
    • U smjesu možete dodati grožđice namočene u rum, orahe ili limunovu koricu za dodatnu aromu.
  4. Zamotavanje i pečenje:
    • Razvaljano tijesto premažite nadjevom od maka, zamotajte i pecite na 180°C dok ne porumeni.

Zaključak

Ovaj recept za brzo tijesto je svestran i može se koristiti za različite vrste štrudli ili slastica. Nadjevi su jednostavni i možete ih prilagoditi svom ukusu, bilo da volite voćne, orašaste ili kremaste kombinacije. Rezultat je uvijek ukusan i sočan, a idealan je za uživanje uz kafu ili čaj.

Preporučujemo