Prema New York Timesu, više od jedne trećine žena mlađih od 50 godina pati od nedostatka gvožđa. Dva glavna uzroka su menstruacija i trudnoća, a nedostatak željeza može dovesti do ozbiljnih posljedica, uključujući i smanjenje imuniteta.
Gvožđe je ključni nutrijent u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca, koji prenose kiseonik iz pluća do ostatka tela. Međutim, njegove mane često ostaju neprepoznate. Evo nekoliko tihih znakova koji mogu ukazivati na nedostatak gvožđa:
otežano disanje i umor
Simptomi nedostatka gvožđa mogu biti suptilni i uključuju kratak dah.
Umor i opšta slabost takođe su uobičajeni simptomi nedostatka gvožđa, prema Klivlendskoj klinici.
Magla mozga
Nedostatak gvožđa može uzrokovati osjećaj “magle u mozgu” zbog nedostatka kisika koji se isporučuje u mozak.
Vrtoglavica i mučnina
Vrtoglavica je često simptom niskog nivoa gvožđa i može biti praćena jakim glavoboljama.
povećana osetljivost na hladnoću
Nedostatak gvožđa može dovesti do anemije, smanjenja broja crvenih krvnih zrnaca, što otežava podnošenje hladnoće.
bleda koža
Blijeda koža zbog smanjenog protoka krvi može biti znak niskog nivoa gvožđa.
Otkazivanje Srca
Lupanje srca može ukazivati na to da srce radi teže zbog smanjenog nivoa kiseonika u krvi.
ŠTA JE NAJBOLJE DA JEDETE ZA VEČERU? Nutricionistkinja Marija nam otkiva dve ključne stvari za dobro varenje
Nutricionista Marija Milanović otkriva šta voli da jede za večeru. Njen savet je jednostavan, brz za pripremu i veoma zdrav jer je večera poslednji obrok u danu, pa nije uvek lako napraviti pravi izbor i izabrati hranu sa manje kalorija. Osjećaj sitosti cijelu noć do doručka sljedećeg dana. Nutricionistica Marija Milanović na našem portalu ističe da je pored izbora namirnica izuzetno važno i vreme jela: „Da biste omogućili bolju probavu hrane i dali osećaj opuštenosti u stomaku, najbolje je najkasnije do prije spavanja 2 sata za večeru “Prvo pripremite piletinu, začinite i ispecite po želji, a zatim narežite na komade. Salatu operite i nasjeckajte po potrebi ili je kupite unaprijed narezanu ako nemate vremena. Dodajte malo cherry paradajza (možete ih prepoloviti ili na četvrtine ako želite). Dodajte narezanu piletinu sa roštilja, dodajte maslinovo ulje, limun i grčki jogurt, te željene začine.
Ovo je praktična večera za koju je potrebno oko 20 minuta da se pripremi i koju možete ponijeti sa sobom gdje god da krenete. Nutricionisti nude još jedno rješenje: „Osim ove varijante možete izabrati i svježi sir sa salatom i sjemenkama, te bijelu ribu sa grilovanim povrćem (bakalar, pastrmka, brancin, orade). Isprobajte neki od njenih prijedloga za ukusnu i izdašnu večeru.
10 pravila za dugovečnost japanskog doktora: Ako želite da doživite duboku starost, uradite ovo