Imate li dovoljno blagih i monotornih recepata za pileća prsa? Ne gubite više vrijeme! Ovaj jednostavan, ali ukusan recept za večeru podići će vaše kulinarske sposobnosti s piletinom na potpuno novu razinu. S malo osnovnih sastojaka i minimalnim vremenom za pripremu, možete stvoriti obrok koji će oduševiti čak i najizbirljivije gurmane.
Sastojci:
– 800 g pilećih fileta
– 3 jaja
– Sol i biber po ukusu
– Sjeckani peršun
– 60g majoneze
– 100g sira
– 60g brašna
– 30 ml biljnog ulja
– 800 g krompira
Priprema piletine:
1. Narežite pileće meso na komade željene veličine i začinite ih solju i biberom po ukusu.
2. Pripremite premaz: U posebnoj posudi umutite jaja i pomiješajte brašno sa sjeckanim peršunom. Svaki komad piletine prvo umočite u umućena jaja, a zatim u smjesu brašna, pazeći da se ravnomjerno obloži.
3. Prženje: Zagrijte biljno ulje u tiganju na srednjoj vatri. U tiganju poređajte premazane komade piletine i pržite ih 3-5 minuta sa svake strane ili dok ne porumene i ne budu pečeni.
Priprema krompira:
1. Priprema: Ogulite krompir i narežite ga na kriške željene debljine.
2. Začinite: Stavite kriške krompira u posudu, dodajte biljno ulje, so, bijeli luk u prahu i čili u prahu, pa dobro promiješajte.
3. Pecite: Začinjene kriške krompira stavite na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C 35-40 minuta ili dok ne porumene i postanu hrskave.
Opcionalno:
Poslužite pečene pileće odreske sa narezanim pečenim krompirom.
Za dodatnu svježinu i boju, ukrasite tanjir sjeckanim paradajzom.
Zaključak:
Ovim jednostavnim receptom pripremit ćete ukusan i zadovoljavajući obrok koji će svi ukućani voljeti. Bilo da pripremate obrok za sebe ili goste, ovi prženi pileći odresci i hrskavi krompiri sigurno će biti puni pogodak. Zaboravite na dosadna pileća prsa i pozdravite ukusnost!