Ako ste se veći deo života borili sa debljanjem, sigurno ste čuli savet od baka, majki, pa čak i onih bez dece koje su na dijeti, da je dovoljno preskočiti večeru, odnosno posle 18 sati ne jedi ništa. U popodnevnim satima višak će nestati.

Princip „sačuvaj večeru za neprijatelja“ se često pokazao efikasnim za mršavljenje, ali da li je i zdrav? Je li rješavanje problema gojaznosti zaista tako jednostavno?

Na ovo pitanje odgovorila je dr Ana Belousova, ruski stručnjak za zdravu ishranu i ishranu. Prema njenim riječima, predugo odlaženje između obroka (što je neizbježno ako je posljednji obrok u 18 sati) loše je za vaše zdravlje. Doktor je objasnio i razlog.

Ako tijelo nije jelo 12 sati ili više, šećer u krvi će naizmenično rasti i padati. Ovo je opasna situacija jer je glukoza primarni nutrijent za mnoge ćelije u našem telu, posebno moždane ćelije.

Drastične promjene nivoa šećera u krvi u prvoj fazi mogu dovesti do poremećaja raspoloženja, a potom i do nekih organskih promjena. Stoga se uopšte ne preporučuje dugo biti u stanju „glad za krvlju“.
Nutricionistica Ana predlaže da ako želite da smršate, napustite ovo “pravilo ishrane” i jedite šta god želite posle 18 sati.

“Ako vam je zadnji obrok u 18 sati, a ujutro doručkujete u zoru – 6 ujutro, razmak između obroka je i dalje 12 sati. To je dug period gladi. Možete i trebate jesti poslije 6 sati”, savjetuje nutricionista, dodajući: “Samo treba paziti na prehranu i preporučuje se uveče jesti laganu, niskokaloričnu hranu, kao što je svježi sir sobne temperature.”

ŠTA JE NAJBOLJE DA JEDETE ZA VEČERU? Nutricionistkinja Marija nam otkiva dve ključne stvari za dobro varenje

Nutricionista Marija Milanović otkriva šta voli da jede za večeru. Njen savet je jednostavan, brz za pripremu i veoma zdrav jer je večera poslednji obrok u danu, pa nije uvek lako napraviti pravi izbor i izabrati hranu sa manje kalorija. Osjećaj sitosti cijelu noć do doručka sljedećeg dana. Nutricionistica Marija Milanović na našem portalu ističe da je pored izbora namirnica izuzetno važno i vreme jela: „Da biste omogućili bolju probavu hrane i dali osećaj opuštenosti u stomaku, najbolje je najkasnije do prije spavanja 2 sata za večeru “Prvo pripremite piletinu, začinite i ispecite po želji, a zatim narežite na komade. Salatu operite i nasjeckajte po potrebi ili je kupite unaprijed narezanu ako nemate vremena. Dodajte malo cherry paradajza (možete ih prepoloviti ili na četvrtine ako želite). Dodajte narezanu piletinu sa roštilja, dodajte maslinovo ulje, limun i grčki jogurt, te željene začine.

Ovo je praktična večera za koju je potrebno oko 20 minuta da se pripremi i koju možete ponijeti sa sobom gdje god da krenete. Nutricionisti nude još jedno rješenje: „Osim ove varijante možete izabrati i svježi sir sa salatom i sjemenkama, te bijelu ribu sa grilovanim povrćem (bakalar, pastrmka, brancin, orade). Isprobajte neki od njenih prijedloga za ukusnu i izdašnu večeru.

10 pravila za dugovečnost japanskog doktora: Ako želite da doživite duboku starost, uradite ovo

 

Preporučujemo