Ovaj recept za začinjene pileće batake i pikantne krumpiriće s preljevom od jaja i domaćim umakom od rajčice kombinira bogate okuse i jednostavnu pripremu, pružajući užitak koji će zadovoljiti svačije nepce.

Sastojci

Za pileće batake:

  • Pileći batak
  • Sol i crni papar
  • Češnjak (sitno nasjeckan)
  • 4 žlice soja umaka
  • Maslinovo ulje

Za pikantne krumpiriće:

  • 6 krumpira
  • Maslinovo ulje
  • Sol i papar
  • 1 žličica provansalskog bilja
  • Češnjak (sitno nasjeckan)
  • 50 g ribanog parmezana
  • Papir za pečenje

Za slatki preljev od jaja:

  • 1 jaje
  • 4 žlice kiselog vrhnja
  • Prezle
  • Brašno
  • Malo maslaca
  • List mokrog papira za pečenje

Za umak od rajčice:

  • 1 rajčica
  • 1 luk
  • Kopar
  • Sol i šećer
  • 1 žličica aceta balsamica
  • 1 žličica francuskog senfa
  • Maslinovo ulje

Priprema

1. Pileći batak:

  1. Utrljajte sol, crni papar, češnjak, soja umak i maslinovo ulje u pileće batake.
  2. Ostavite batake da se mariniraju najmanje 30 minuta kako bi upili sve okuse.
  3. Nakon mariniranja, stavite batake na lim za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C (356°F) oko 35-40 minuta, ili dok ne budu zlatno-smeđi i hrskavi.

2. Pikantni krumpirići:

  1. Krumpire ogulite i narežite na male kockice.
  2. Pokapajte ih maslinovim uljem, pospite solju, paprom, provansalskim biljem, češnjakom i ribanim parmezanom.
  3. Sve dobro izmiješajte i rasporedite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje.
  4. Pecite u pećnici na 180°C (356°F) oko 30 minuta ili dok krumpiri ne postanu zlatno-smeđi i hrskavi.

3. Slatki preljev od jaja:

  1. U zdjeli pomiješajte jaje, kiselo vrhnje, prezle i brašno dok ne dobijete glatku smjesu.
  2. Nanesite ovu smjesu na površinu pečenih krumpirića.
  3. Prekrijte sve mokrim papirom za pečenje i lagano prelijte maslacem.
  4. Vratite u pećnicu i pecite dodatnih 40-45 minuta na 180°C (356°F).

4. Umak od rajčice:

  1. Sitno nasjeckajte rajčicu, luk i kopar.
  2. Pomiješajte sve zajedno sa soli, šećerom, acetom balsamicom, francuskim senfom i maslinovim uljem.
  3. Dobro izmiješajte sve sastojke dok ne dobijete gusti umak.

Posluživanje

  1. Servirajte začinjene pileće batake i pikantne krumpiriće uz slatki preljev od jaja.
  2. Na tanjur dodajte domaći umak od rajčice kako biste pojačali svježinu i okus jela.
  3. Uživajte u ovom bogatom obroku koji donosi okuse mediteranske kuhinje pravo na vaš stol!

Uživajte u ovom jednostavnom, ali ukusnom receptu koji kombinira bogate arome i idealan je za svaku priliku!

Bonus Tekst: Bakin Recept za Brzinski Kolač

Recept za Bakin kolač nudi pravi povratak u djetinjstvo, prizivajući sjećanja na slatke okuse iz prošlosti. Ovaj klasik donosi okus i miris doma, prateći nas kroz generacije i uvijek budi osjećaj topline i ljubavi.

Sastojci:

Za tijesto:

  • 4,23 unce (120 g) glatkog brašna
  • 2,82 unce (80 g) maslaca
  • 3,38 tekućih unci (100 ml) vode
  • 3,38 tekućih unci (100 ml) mlijeka
  • 3 jaja
  • Prstohvat soli

Za kremu:

  • 2,11 šalice (500 ml) mlijeka
  • 5,64 unce (160 g) maslaca
  • 5,29 unci (150 g) šećera
  • 2,12 unce (60 g) škroba
  • 2 jaja
  • 1 žličica esencije vanilije

Priprema

1. Priprema kreme:

  • Razbijte dva jaja u lonac, dodajte šećer i snažno miješajte dok smjesa ne postane pahuljasta.
  • Dodajte kukuruzni škrob i mlijeko te zagrijavajte na srednjoj vatri dok smjesa ne zgusne do željene gustoće.
  • Ostavite kremu da se ohladi, a zatim umiješajte maslac i esenciju vanilije kako biste dobili glatku i baršunastu teksturu.

2. Priprema tijesta:

  • U loncu pomiješajte vodu, mlijeko, sol i maslac te zagrijavajte dok ne zakipi.
  • Polako dodajte prosijano brašno u smjesu, miješajući dok se ne stvori glatko i gusto tijesto.
  • Ostavite tijesto da se malo ohladi prije nego što dodate jaja, jedno po jedno, dok ne dobijete ravnomjernu i glatku smjesu.

3. Sastavljanje kolača:

  • Podijelite tijesto u kalupe ili posudu za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C dok ne dobije zlatnosmeđu boju.
  • Kada su kore gotove i ohlađene, prelijte ih pripremljenom kremom, pazeći da je ravnomjerno rasporedite po cijeloj površini.
  • Ostavite kolač u hladnjaku dok se krema potpuno ne stisne.

4. Završni detalji:

  • Nakon što se kolač ohladio, pažljivo ga izvadite iz kalupa i pospite šećerom u prahu za dodatni dašak slatkoće i dekoracije.

Zaključak

Bakin kolač nije samo desert, već pravi simbol ljubavi i tradicije, unoseći toplinu u svaki dom. Nježna tekstura i bogat okus vraćaju nas u prošlost, podsjećajući na jednostavna zadovoljstva i okuse koje su prenosile naše bake. Uživajte u ovom kulinarskom klasiku koji spaja generacije i zadržava duh domaće kuhinje živim.

Preporučujemo