Ovo je recept za jednostavnu i ukusnu tortu sa jagodama, koja se brzo priprema i sigurno će zadovoljiti vašu želju za slatkim.
POTREBNI SASTOJCI:
KORA:
- 8 bjelanaca
 - 400 g šećera
 - 1 kašika sirćeta
 
FIL:
- 8 žumanaca
 - 200 g šećera u prahu
 - 300 g drobljenog keksa (poput Plazma keksa)
 - 1 margarin
 - 100 ml mlijeka
 - 800-1000 g svježih jagoda
 - 2-3 kesice šlaga
 
NAČIN PRIPREME:
- Priprema kore:
- Umutite bjelanca mikserom dok ne postanu čvrsti, dodajte šećer i nastavite miksati dok se šećer potpuno ne rastopi.
 - Dodajte sirće i lagano promiješajte.
 - Smjesu stavite na pleh obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 150°C oko 25 minuta, dok kora ne dobije zlatno smeđu boju. Ostavite da se ohladi.
 
 - Priprema fila:
- Umutite žumanca sa šećerom u prahu dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta.
 - Dodajte omekšali margarin i dobro izmiksajte.
 - Postepeno dodajte drobljeni keks (ili Plazma keks) i mlijeko, miješajući dok se sve dobro ne sjedini.
 
 - Slaganje torte:
- Polovinu pripremljenog fila rasporedite preko ohlađene kore.
 - Svježe jagode operite, narežite na tanke kriške i rasporedite preko fila.
 - Preostali fil prelijte umućenim šlagom.
 
 - Ohlađivanje:
- Stavite tortu u frižider da se dobro ohladi i stegne, najbolje preko noći.
 
 
POSLUŽIVANJE:
Ova torta je idealna za svečane prilike poput rođendana ili proslava, ali i za obične dane kada želite da uživate u slatkom zalogaju sa svježim voćem. Svježe jagode daju osvježavajući i voćni dodatak, a mekoća keksa u kombinaciji sa kremastim filom čini svaki zalogaj neodoljivim.
Varijacija ovog recepta može uključivati dodatke poput komadića čokolade ili orašastih plodova u filu za raznolikiji ukus. Ova torta je prilagodljiva vašim željama i može se jednostavno modificirati prema vašim preferencijama.
Isprobajte ovaj recept i uživajte u ukusu ljeta sa svježim jagodama u svakom zalogaju!
Preporučujemo 
  
  
  
 
    
            












