Mozak je najmisteriozniji organ ljudskog tijela, on pokreće sve. Još uvijek znamo vrlo malo o tome, ali znamo da određene namirnice mogu pomoći. Danas ćemo vam predstaviti koje su to namirnice.

Kako pojedinci stare, njihovo pamćenje slabi i više ne funkcionira tako dobro kao nekada. Iako može biti nekih izuzetaka, demencija je progresivna bolest koja pogađa sve više ljudi. Stručnjaci kažu da se vjeruje da održavanje pravilne prehrane može usporiti napredovanje ovog kognitivnog pada.

Da biste poboljšali pamćenje, Vladeta Jerotić, ugledni naučnik iz Srbije, preporučuje da svakodnevno naučite novu pesmu ili molitvu. Ovaj pristup naglašava važnost stalnog sticanja novih znanja i vještina kako bi vaš um bio oštar.
Međutim, pored kognitivnih vježbi, također je ključno dati prioritet uravnoteženoj prehrani kako bi se održala optimalna funkcija mozga.

Poznati srpski naučnik Vladita Jerotić sugeriše da se zadržavanje pamćenja može postići ugrađivanjem novih melodija ili verskih praksi u svakodnevni život.
Razvijajući ovu svakodnevnu naviku, ljudi naglašavaju važnost stalnog sticanja novih informacija i vještina kako bi njihov um bio oštar. Međutim, vrijedno je napomenuti da prehrana također igra ključnu ulogu u održavanju optimalnih kognitivnih performansi.

Uključivanje masnih riba kao što su losos, skuša, tunjevina i haringa u vašu ishranu je korisno jer su bogate omega-3 masnim kiselinama. Istraživanja pokazuju da jedenje masne ribe barem jednom tjedno može poboljšati kognitivne funkcije i smanjiti vjerojatnost razvoja demencije. Važne funkcije koje obavljaju omega-3 masne kiseline igraju ključnu ulogu u održavanju zdravog mozga i nervnog sistema.

Omega-3 masne kiseline igraju ključnu ulogu u održavanju zdravlja ćelijskih membrana, osiguravajući njihov integritet i fluidnost za optimalnu funkciju mozga. Poboljšanjem sinaptičkih veza, ovi mehanizmi učinkovito promoviraju optimalnu komunikaciju između neurona, čime se poboljšavaju interakcije između stanica i ćelija unutar mozga.

Omega-3 masne kiseline igraju ključnu ulogu u sintezi i radu neurotransmitera, posebno promovirajući proizvodnju neurotransmitera koji su kritični za regulaciju kognitivnih funkcija i raspoloženja. Ove masne kiseline također pospješuju protok krvi u mozgu, osiguravajući adekvatnu opskrbu kisikom i osiguravajući vitalne hranjive tvari za održavanje optimalne funkcije mozga.

Preporučujemo