Strategija koju je istakao dr. Način Michaela Mosleya da kontrolira svoju težinu i smanji rizik od dijabetesa tipa 2 je da jedete sporije. Konzumiranje brze hrane može dovesti do debljanja jer sprečava tijelo da na vrijeme prepozna sitost.
Kašnjenje u regulaciji oslobađanja hormona gladi odgovorno je za nedostatak sitosti. Kakav uticaj sporo jedenje ima na težinu?
Na probavni proces i osjećaj zadovoljstva nakon obroka utiče brzina kojom jedete. Polako konzumirajući hranu, ostavljate dovoljno vremena da hrana stigne do tankog crijeva, gdje se nalaze receptori odgovorni za detekciju hrane. Ovi receptori zatim šalju signale u mozak da ste dovoljno konzumirali.
- Obično ovaj proces signalizacije traje oko 30-40 minuta počevši od obroka. Istraživanje navika u sporoj ishrani donijelo je značajna otkrića.
- Rezultati studije iz 2018. na skoro 60.000 ljudi pokazali su da ljudi koji jedu sporije imaju 42% manji rizik od gojaznosti.
Novo istraživanje iz 2023. godine, koje su vodili profesor Tim Spector i tim Zoe Nutrition, pokazuje da brzo jedenje može dovesti do povećane potrošnje hrane i viših nivoa šećera u krvi. dr. Maudsley pruža vrijedne smjernice o praksi sporog jedenja. Odaberite da jedete za stolom umjesto da stojite ili dok gledate TV.
Na ovaj način možete se usredotočiti na svoj obrok i namjerno uživati u svakom zalogaju, što rezultira ležernijim iskustvom objedovanja. Birajte domaća jela umjesto visoko obrađene hrane jer imaju više vlakana i potrebno im je više vremena za žvakanje, što prirodno dovodi do sporijeg jedenja. Uzimanje gutljaja vode između svakog zalogaja hrane može dodatno usporiti jelo i stvoriti osjećaj sitosti na kraju obroka.
Primjenom ovih preporuka, pojedinci mogu učinkovito upravljati svojom težinom i smanjiti vjerovatnoću razvoja dijabetesa tipa 2, u konačnici poboljšavajući kvalitetu svog života. Osim toga, kultiviranje svijesti o izboru hrane može potaknuti pozitivan odnos s hranom i promovirati usvajanje zdravijeg načina ishrane.
ŠTA JE NAJBOLJE DA JEDETE ZA VEČERU? Nutricionistkinja Marija nam otkiva dve ključne stvari za dobro varenje
Nutricionista Marija Milanović otkriva šta voli da jede za večeru. Njen savet je jednostavan, brz za pripremu i veoma zdrav jer je večera poslednji obrok u danu, pa nije uvek lako napraviti pravi izbor i izabrati hranu sa manje kalorija. Osjećaj sitosti cijelu noć do doručka sljedećeg dana. Nutricionistica Marija Milanović na našem portalu ističe da je pored izbora namirnica izuzetno važno i vreme jela: „Da biste omogućili bolju probavu hrane i dali osećaj opuštenosti u stomaku, najbolje je najkasnije do prije spavanja 2 sata za večeru “Prvo pripremite piletinu, začinite i ispecite po želji, a zatim narežite na komade. Salatu operite i nasjeckajte po potrebi ili je kupite unaprijed narezanu ako nemate vremena. Dodajte malo cherry paradajza (možete ih prepoloviti ili na četvrtine ako želite). Dodajte narezanu piletinu sa roštilja, dodajte maslinovo ulje, limun i grčki jogurt, te željene začine.
Ovo je praktična večera za koju je potrebno oko 20 minuta da se pripremi i koju možete ponijeti sa sobom gdje god da krenete. Nutricionisti nude još jedno rješenje: „Osim ove varijante možete izabrati i svježi sir sa salatom i sjemenkama, te bijelu ribu sa grilovanim povrćem (bakalar, pastrmka, brancin, orade). Isprobajte neki od njenih prijedloga za ukusnu i izdašnu večeru.