Mnogi ljudi pogrešno vjeruju da imaju višak kilograma, a zapravo nisu. Objasniću faktore koji dovode do povećanja stomaka i ponuditi efikasne strategije za njegovo smanjenje. Vjerovatno vam je poznata nelagoda povezana s nadimanjem. Ovaj članak će opisati nekoliko mogućih razloga zašto se to može dogoditi.


Konzumiranje hrane koja opterećuje vaš probavni sistem može uzrokovati nadimanje. Stoga se preporučuje izbjegavanje začinjene i brze hrane. Osim toga, određena hrana može uzrokovati nelagodu ili alergije kod nekih ljudi. Od svih potencijalnih iritansa, gluten je najčešći izvor problema za mnoge ljude.

  • Kako bi se uspješno prešlo na ovaj alternativni pristup ishrani, ključno je tačno identificirati o kojoj se hrani radi i namjerno je izbjegavati. Iako preuzimanje ovog novog plana ishrane u početku može izgledati zastrašujuće, uz predanost i odlučnost, potpuno je ostvarivo.
  • Srećom, postoji mnogo bezglutenskih alternativa za hranu koja sadrži gluten, pa je važno znati odgovarajuće alternative. Količina hrane Količina hrane koju jedete utiče na to kako se vaš stomak oseća.


Ključ je u održavanju ravnoteže i izbjegavanju prejedanja i lišavanja. Odaberite umjerene veličine porcija kako biste osigurali da uživate u obroku umjesto da žurite s njim. Alkohol Konzumacija alkohola može uzrokovati razne probleme, uključujući oštećenje unutrašnjih organa, nadimanje, bolove u trbuhu i povećanu proizvodnju plinova.


Umjetna pića Prirodni voćni sokovi su bolji izbor od umjetno gaziranih alternativa i sličnih napitaka. Ove druge opcije pune su štetnih toksina koji mogu negativno utjecati na vaše zdravlje. Odlučivanje za prirodne sokove je logičniji izbor jer hrana koju oni daju nema štetnih efekata.

ŠTA JE NAJBOLJE DA JEDETE ZA VEČERU? Nutricionistkinja Marija nam otkiva dve ključne stvari za dobro varenje

Nutricionista Marija Milanović otkriva šta voli da jede za večeru. Njen savet je jednostavan, brz za pripremu i veoma zdrav jer je večera poslednji obrok u danu, pa nije uvek lako napraviti pravi izbor i izabrati hranu sa manje kalorija. Osjećaj sitosti cijelu noć do doručka sljedećeg dana. Nutricionistica Marija Milanović na našem portalu ističe da je pored izbora namirnica izuzetno važno i vreme jela:

„Da biste omogućili bolju probavu hrane i dali osećaj opuštenosti u stomaku, najbolje je najkasnije do prije spavanja 2 sata za večeru ”

Prvo pripremite piletinu, začinite i ispecite po želji, a zatim narežite na komade. Salatu operite i nasjeckajte po potrebi ili je kupite unaprijed narezanu ako nemate vremena. Dodajte malo cherry paradajza (možete ih prepoloviti ili na četvrtine ako želite). Dodajte narezanu piletinu sa roštilja, dodajte maslinovo ulje, limun i grčki jogurt, te željene začine.

Ovo je praktična večera za koju je potrebno oko 20 minuta da se pripremi i koju možete ponijeti sa sobom gdje god da krenete. Nutricionisti nude još jedno rješenje: „Osim ove varijante možete izabrati i svježi sir sa salatom i sjemenkama, te bijelu ribu sa grilovanim povrćem (bakalar, pastrmka, brancin, orade). Isprobajte neki od njenih prijedloga za ukusnu i izdašnu večeru.

Preporučujemo