Mirjana je tog dana želela da napravi jednostavan, domaći ručak – ništa komplikovano, ništa luksuzno, samo tanjir tople boranije uz parče hleba i tiho popodne. Ali ono što je trebalo da bude rutinska kulinarska aktivnost, pretvorilo se u scenu dostojnu komedije, sa boranijom u glavnoj ulozi – i to ne na tanjiru, već zalepljenom za plafon.

Sve je počelo sasvim običnim tokom. Uzimanje sastojaka, seckanje luka, sipanje vode i zatvaranje ekspres-lonca. Mirjana je, kao i mnogo puta do tada, koristila ekspres-lonac – uređaj koji je kroz decenije postao sinonim za brzo kuvanje. Međutim, ono što mnogi zaboravljaju jeste da ovaj praktični uređaj, koji štedi vreme i energiju, istovremeno krije i ozbiljne rizike ako se ne koristi pažljivo.

Dok se boranija lagano krčkala u zatvorenom sistemu pod pritiskom, u kuhinji je sve izgledalo mirno. Mirjana je verovatno planirala da za pola sata sedne i uživa u obroku, ali planovi su se promenili u trenu. Umesto mirnog šuškanja pare i mirisa boranije, odjednom se začuo gromoglasan prasak. U sledećem trenutku, zidovi i plafon kuhinje bili su prekriveni tragovima nesrećnog ručka, a sam lonac – raznet.

Ova kuhinjska katastrofa, iako isprva šokantna, brzo je postala izvor smeha među prijateljima na društvenim mrežama. Fotografije plafona prekrivenog boranijom, kao i šaljivi komentari na račun “letećih mahunarki”, kružili su internetom, pretvarajući Mirjanu u neočekivani viralni hit. Ipak, iza te humoristične slike krije se ozbiljna pouka – korišćenje ekspres-lonca zahteva oprez i pravilno održavanje.

Za razumevanje uzroka ove eksplozije, važno je znati kako funkcioniše ekspres-lonac. Ovaj uređaj koristi visok pritisak pare da bi podigao tačku ključanja vode, omogućavajući da se hrana kuva brže nego u klasičnom loncu. Ali upravo taj pritisak, ako se ne kontroliše pravilno, može postati izuzetno opasan.

Postoji nekoliko glavnih razloga zbog kojih dolazi do nesreća poput one koju je doživela Mirjana:

  1. Zapušen ventil za paru – Najčešći uzrok eksplozije ekspres-lonca. Ako ventil, koji služi za oslobađanje viška pare, postane blokiran – bilo komadićem hrane, ostatkom začina ili čak prljavštinom – para nema gde da izađe. Pritisak tada raste do tačke kada lonac više ne može da ga izdrži.

  2. Neispravan dihtung – Gumeni prsten koji omogućava hermetičko zatvaranje lonca mora biti u savršenom stanju. Ako je istrošen, suviše suv, ispucao ili deformisan, neće moći da izdrži pritisak koji se stvara tokom kuvanja.

  3. Pogrešno postavljen poklopac – U žurbi ili nepažnji, poklopac se može postaviti nepravilno, što onemogućava pravilno zatvaranje sistema. Čak i najmanja greška u pozicioniranju može izazvati nepredviđene posledice.

  4. Prepunjen lonac – Ako se u lonac stavi previše hrane ili tečnosti, nema dovoljno prostora za stvaranje i širenje pare. Tada se pritisak ne može pravilno regulisati, što može dovesti do izbijanja poklopca i rasprskavanja sadržaja po kuhinji.

  5. Forsirano otvaranje pod pritiskom – Još jedna česta greška. U želji da se ubrza proces, neki korisnici pokušavaju da otvore lonac dok je još pod pritiskom. To može dovesti do trenutnog oslobađanja ogromne količine pare i sadržaja, što može biti izuzetno opasno.

Mirjanina situacija je idealan primer kako zanemarivanje ovih faktora može da se završi potpunim haosom. Iako niko nije povređen, a kuhinja se može očistiti, incident ostaje kao stalna opomena.

Da bi se slične nezgode izbegle, korisno je pridržavati se nekoliko osnovnih pravila i saveta. Evo najvažnijih preporuka za sigurno korišćenje ekspres-lonca:

  • Redovno čistite ventil za paru – Nakon svakog kuvanja, bez izuzetka, proverite i očistite ventil. Čak i najmanji ostatak hrane može začepiti otvor i izazvati nagomilavanje pritiska.

  • Proverite stanje dihtunga – Ako guma deluje suvo, tvrdo, raspuknuto ili počne da menja boju ili miris, vreme je za zamenu. Novi dihtung je mali trošak u poređenju sa potencijalnom štetom koju može izazvati neispravan.

  • Nikada ne punite lonac do vrha – Poštujte oznake koje se nalaze unutar posude. Obično je preporučeno da se ne prelazi dve trećine kapaciteta lonca. Kod kuvanja hrane koja se širi (kao što je pasulj ili boranija), preporučuje se još manji nivo.

  • Dozvolite loncu da se prirodno ohladi – Kada završite s kuvanjem, sačekajte da se lonac sam ohladi ili koristite predviđeni sistem za brzo ispuštanje pare. Nikada nemojte pokušavati da na silu otvorite poklopac dok je lonac još pod pritiskom.

  • Redovno proveravajte stanje lonca – Pored dihtunga i ventila, povremeno proverite i druge delove kao što su ručke, poklopac i sigurnosni mehanizmi. Ako primetite bilo kakve promene u izgledu, zvuku ili funkciji – prekinite s korišćenjem dok ne otkrijete uzrok.

Ova lista jednostavnih, ali ključnih koraka može spasiti ne samo plafon, već i zdravlje ukućana. Ekspres-lonci su zaista korisni, naročito u savremenom načinu života gde je vreme često ograničen resurs. Međutim, kao i sa svakim moćnim alatom, pravilno rukovanje je presudno.

Kroz Mirjaninu priču, svi možemo naučiti nešto vredno. Njena kuhinjska nezgoda možda je izazvala smeh i postala hit među prijateljima, ali za nju je to bilo upozorenje da ne uzima zdravo za gotovo sigurnost u kuhinji. Nisu svi električni uređaji opasni, ali oni koji funkcionišu pod pritiskom zahtevaju poseban nivo pažnje.

Na kraju, možda se boranija sa plafona obrisala lako, a anegdota ostala kao zanimljiva priča za prepričavanje. Ipak, važno je zapamtiti da se ovakve situacije ne dešavaju samo drugima. Malo nepažnje, kombinovano sa neproverenim delovima, može lako dovesti do problema.

Zato sledeći put kada posegnete za ekspres-loncem, setite se Mirjanine priče. Možda vas ona podstakne da pregledate svoj ventil, proverite poklopac i osigurate da vaš sledeći ručak – završi na tanjiru, a ne na plafonu.

Preporučujemo