Opće je poznato da sve veći broj pojedinaca ima probleme povezane s oticanjem nogu. Prethodne generacije, posebice naši djedovi i bake, razumjeli su značaj ove biljke, uključivši je u svoje svakodnevne zdravstvene režime i terapijske prakse za različite bolesti. U suvremenom društvu, dok sve veći broj ljudi traži prirodne alternative komercijalnim kremama, relevantnost recepata s trputcem ponovno je u porastu.

Tradicionalni lijekovi često skrivaju izvanredno znanje ranijih generacija, a među njima je vrijedan prirodni pripravak izveden iz skromne, često zanemarene biljke koja se obično smatra običnim korovom. Poznata kao kopljasti trputac, ova se biljka već dulje vrijeme koristi za rješavanje raznih zdravstvenih problema, osobito onih povezanih s proširenim venama, natečenim nogama, bolestima zglobova i kožnim stanjima. Nelagoda u nogama, osjećaj težine, upale zglobova, ali i estetski problemi poput akni, ekcema i ožiljaka na koži mogu se ublažiti ili u potpunosti riješiti korištenjem ovog prirodnog resursa.

  • Jedna od najcjenjenijih primjena trpuca je u izradi domaće masti. Za njegovu pripremu potrebno je oko 500 g prirodne masti i između 200 do 300 g pčelinjeg voska. Mlado lišće trpuca posebno je snažno jer ima najveću koncentraciju ljekovitih svojstava. Ove listove treba sitno nasjeckati i umiješati u prethodno otopljenu mast. Cijela smjesa mora se održavati na laganoj temperaturi od oko 60 stupnjeva, što se može postići stavljanjem u ponovnu probu, dopuštajući joj da polako “stari” četiri sata. Zatim se smjesa ohladi na sobnu temperaturu i ostavi da odstoji do sljedećeg dana.

Sljedećeg dana ugrađuje se pčelinji vosak koji pojačava masnoću dajući joj zaštitna svojstva i osiguravajući željenu teksturu. Nakon što se sve komponente otope i temeljito izmiješaju, mast se prebacuje u staklene posude i čuva na hladnom i tamnom mjestu. Ova mast se nanosi na dijelove kože koji zahtijevaju pažnju, uključujući proširene vene, otekline, modrice, ogrebotine, opekline ili bolne zglobove i umorne mišiće.

Dosljedna primjena ovog lijeka pomaže u ublažavanju nelagode i vraća osjećaj lakoće i dobrobiti.Osim što sadrži masnoće, trputac se može koristiti i kao oblog. Svježi listovi se dobro operu i samelju u pastu, koja se zatim nanosi direktno na oboljelo mjesto. Oblog se učvrsti zavojem i ostavi da djeluje najmanje trideset minuta. Ovaj se postupak može ponoviti više puta tijekom dana, osobito u slučajevima oteklina, uganuća ili upaljenih zglobova.

  • Dodatna korisna priprema uključuje infuziju trpuca. Osušeni listovi se preliju kipućom vodom i ostave da se kuhaju oko 15 minuta. Nakon što se procijedi, ovaj se naparak može koristiti kao oblog ili, prema preporuci liječnika, za unutarnju konzumaciju, osobito u liječenju upale grla, respiratornih problema i u svrhu detoksikacije.Da bi se postigao trajniji učinak, može se odlučiti za izradu tinkture.

Ovaj pripravak uključuje svježe listove trpuca koji se nasjeckaju na manje komade i pomiješaju s visokokvalitetnim alkoholom, najčešće rakijom ili medicinskim etanolom. Dobivenu smjesu treba čuvati u tamnoj staklenoj boci na hladnom i tamnom mjestu otprilike dva tjedna, tijekom kojih je treba povremeno protresti. Tinktura se zatim može koristiti za obloge, stavljati u kupke ili razrijeđena za masažu bolnih područja.

Sve ove tehnike ovise o regenerativnim, antibakterijskim i protuupalnim svojstvima trputca, čime je ova biljka postala pravi dragulj tradicionalne medicine. Ipak, kao i svaki prirodni lijek, preporučljivo je napraviti kožni test prije upotrebe kako bi se spriječile moguće alergijske reakcije, osobito kod osoba s osjetljivom kožom.

Posebno je važno primijetiti da trputac obilno buja u našoj okolici, dostupan je besplatno, ali se njegove dobrobiti često zanemaruju u krajoliku kojim dominira industrijska roba. Povratak prirodi ne znači samo vraćanje zdravlja, već i ponovno povezivanje s mudrošću naših predaka, koja u brojnim slučajevima i dalje nadmašuje suvremeno shvaćanje.

Preporučujemo