Da li ste se ikada zapitali koliko dugo piletina smije stojati u zamrzivaču a koliko u frižideru. Ukoliko jeste, današnji članak je upravo za vas gdje ćemo odgovoriti na ta pitanja.

Pitanje koliko dugo piletina može stajati u frižideru često se pojavljuje u domaćinstvima, jer i najmanja greška u čuvanju mesa može dovesti do gubitka svježine ili čak zdravstvenih problema. Iako se čini jednostavno, rok trajanja piletine zavisi od mnogo faktora, a pravilno skladištenje je ono što čini razliku između sigurne i pokvarene namirnice. Sirova perad je među najosjetljivijim vrstama mesa, i zato zahtijeva posebnu pažnju prilikom čuvanja.

Opšte je pravilo da sirova piletina u frižideru može ostati bezbjedna 1 do 2 dana. Razlog za tako kratak rok leži u tome što se na njenoj površini lako razvijaju bakterije kao što su salmonella i kampilobakter, koje se i na niskim temperaturama sporo, ali ipak kontinuirano razmnožavaju. Frižider usporava njihov rast, ali ga nikada ne zaustavlja potpuno. Zbog toga je važno odmah isplanirati kada će se piletina pripremati kako bi se izbjeglo njeno nepotrebno stajanje.

Kuhana piletina, zbog termičke obrade, traje nešto duže. U frižideru ostaje sigurna 3 do 4 dana, pod uslovom da je čuvana u zatvorenoj posudi ili dobro umotana. Time se sprječava kontakt sa vlagom, drugom hranom ili eventualnim izvorima kontaminacije. Ipak, čak i ako izgleda sasvim u redu, nakon četvrtog dana više se ne preporučuje konzumacija, jer proces kvarenja može biti nevidljiv oku.

  • Mnogi prave grešku ostavljajući piletinu predugo na sobnoj temperaturi prije njenog odlaganja.
  • Hrana ne treba u frižider dok je vrela, ali ne treba ni čekati predugo da bi se ohladila.
  • Najbolje je odložiti je čim temperatura mesa postane mlaka.

Kod onih koji žele produžiti trajnost piletine, zamrzavanje je najkorisnija opcija. U zamrzivaču se sirova pileća prsa, krila ili bataci mogu čuvati i do devet mjeseci, dok cijelo pile može ostati dobro i do jedne godine. Smrzavanje gotovo potpuno zaustavlja razvoj bakterija, pa je meso u tom stanju praktično “uspavano” sve dok se ne odmrzne.

  • Kuhana piletina se takođe može uspješno zamrznuti i trajati nekoliko mjeseci.
  • Najbolje ju je rasporediti u manje porcije i upakovati što je moguće hermetičnije.

Nepravilno skladištenje peradi predstavlja veliki rizik. Većina trovanja hranom nastaje zbog nepažnje u rukovanju mesom. Iako mnogi vjeruju da se piletina prepoznaje po mirisu kada se pokvari, bakterije se mogu razviti mnogo prije nego što dođe do bilo kakve promjene izgleda, mirisa ili teksture. Zato je važno oslanjati se na rokove, a ne na vizuelni utisak.

Kada se radi o higijeni, važno je da se piletina čuva odvojeno od drugih namirnica, posebno onih koje se jedu sirove, poput povrća ili voća. Time se sprječava takozvana ukrštena kontaminacija, jedan od najčešćih uzroka problema u kuhinji. Čak i mali tragovi sokova sirovog mesa mogu biti opasni ako dođu u dodir s hranom koja se neće termički obrađivati.

  • Površine na kojima se priprema sirova piletina treba odmah oprati.
  • Daske i noževi koji su bili u dodiru sa sirovim mesom ne smiju se koristiti za druge namirnice.
  • Najbolje je imati posebnu dasku samo za perad.

Ako se piletina odmrzava, preporučljivo je da se to radi u frižideru, a ne na sobnoj temperaturi. Sporo odmrzavanje je sigurnije jer sprječava brzo množenje bakterija. Nakon što je jednom odmrznuta, ne bi je trebalo ponovo zamrzavati, osim ako je u međuvremenu termički obrađena.

U domaćinstvima gdje se obroci unaprijed pripremaju, dobar način čuvanja jeste da se piletina raspodijeli u manje posude koje se zatvaraju hermetički. Time se hrana duže održava svježom i smanjuje se širenje vlage i mirisa po frižideru. Bolja organizacija u kuhinji počinje od pravilnog čuvanja hrane, a završava sigurnim obrocima za cijelu porodicu.

Uz malo pažnje i pridržavanje jednostavnih pravila, piletina može ostati sigurna za konzumaciju u optimalnim rokovima. Važno je zapamtiti da su 1–2 dana maksimum za sirovu piletinu, a 3–4 dana za kuhanu, dok zamrzavanje pruža najdugotrajniju zaštitu. Pravilno čuvanje ne samo da produžava trajnost mesa, već štiti zdravlje svih koji ga jedu.

Preporučujemo