Recept za Sočni Kolač sa Jabukama i Orasima

Ovaj recept za kolač sa jabukama, orasima i cimetom savršena je kombinacija domaćih okusa, koji će vas podsetiti na toplinu i mirise iz bake kuhinje. Sočne jabuke, hrskavi orasi i mirisni cimet čine ovaj kolač savršenim izborom za desert uz kafu ili kao poslasticu tokom dana.

Potrebni Sastojci:

  • 4 jabuke, oguljene i narendane
  • 3 čaše brašna
  • 2 čaše šećera
  • 1 čaša ulja
  • 2 kašičice sode bikarbone
  • Sok od pola limuna
  • Cimet po ukusu
  • 2-3 šake mljevenih oraha (opcionalno)

Način Pripreme:

  1. Priprema smjese: U velikoj posudi umutite zajedno brašno, šećer i ulje. Dodajte narendane jabuke, sok od limuna i cimet po ukusu. Zatim dodajte sodu bikarbonu i sve dobro izmiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
  2. Dodavanje oraha: Ako volite bogatiji okus, dodajte mljevene orahe u smjesu. Orasi će kolaču dati dodatnu teksturu i savršen kontrast sočnosti jabuka.
  3. Pečenje: Smjesu izlijte u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko 20 minuta, ili dok kolač ne postane zlatno smeđe boje i ne poprimi divan miris.
  4. Posluživanje: Kada se kolač ohladi, narežite ga na kocke i poslužite uz domaći džem ili pospite šećerom u prahu. Ovaj kolač je jednostavan, ali bogat ukusima i mirisima, te savršeno prati svaki obrok.

Bonus Recept: Carska Čorba – Kremasta Povrtna Poslastica

Ako tražite nešto zdravo i zasitno, carsku čorbu od povrća sigurno ćete obožavati. Ova kremasta čorba se brzo priprema i pruža vam bogatstvo povrća u svakom zalogaju.

Potrebni Sastojci:

  • 2 glavice luka
  • 2 čena bijelog luka
  • 1 praziluk
  • 1 šargarepa
  • 3 tikvice
  • 1 brokula
  • Komad svježeg đumbira
  • 1 topljeni sir
  • Sol i biber po ukusu
  • Maslinovo ulje
  • 3 kriške hleba
  • Crvena paprika
  • Osušeni bijeli luk

Način Pripreme:

  1. Dinstanje povrća: Na srednje jakoj vatri u šerpi zagrijte malo suncokretovog ulja. Dodajte sitno nasjeckani luk i dinstajte dok ne postane proziran. Zatim dodajte praziluk i bijeli luk, i pirjajte dok ne omekšaju.
  2. Dodavanje povrća: Dodajte narezanu šargarepu i tikvice, i kuhajte nekoliko minuta dok ne počnu omekšavati. Zatim dodajte brokoli narezanu na cvjetiće i sitno nasjeckani đumbir. Sve promiješajte i dodajte vodu da prekrije povrće. Kuhajte oko 15 minuta.
  3. Dodavanje sira: Kada povrće omekša, dodajte narendani topljeni sir i kuhajte dok se sir potpuno ne otopi. Sir će čorbi dati bogatu i kremastu teksturu.
  4. Začinjavanje: Dodajte sol, biber i druge začine po ukusu. Kuhajte još nekoliko minuta, zatim blenderom izmiksajte čorbu dok ne postane glatka.
  5. Priprema hrskavog hleba: U tiganju zagrijte maslinovo ulje sa crvenom paprikom i sušenim bijelim lukom. Narežite hleb na kockice i prepecite ih u ovoj smjesi dok ne postanu hrskave.
  6. Posluživanje: Poslužite toplu čorbu uz hrskave kockice hleba. Ova kremasta čorba će vas oduševiti bogatstvom okusa i laganom teksturom, a uz dodatak hrskavog hleba stvara savršeni kontrast.

Prijedlog: Čorbu možete poslužiti kao predjelo ili lagani obrok uz salatu ili jednostavno uživati u njenom punom okusu kao glavni obrok.

Preporučujemo