Dragi ljubitelji slatkiša,

Danas vam predstavljam recept za neodoljivu karamelnu tortu koja će osvojiti vaša nepca svojom bogatom aromom i neodoljivim ukusom. Sastojci su pristupačni, a priprema je jednostavna, pa hajde da zajedno uživamo u stvaranju ove ukusne poslastice.

Sastojci:

Za biskvit:

  • – 10 svježih jaja
  • – 200 g šećera
  • – 2 paketića vanilin šećera
  • – 5 žlica baby griza (pšenična krupica)
  • – 5 žlica brašna
  • – 5 žlica gorkog kakaa
  • – 5 žlica bagremovog meda
  • – 1 žličica praška za pecivo
  • – Prstohvat soli
  • – 50 ml mlijeka
  • – 270 ml ulja

Za fil:

  • – 700 ml slatkog vrhnja
  • – 1 paketić želatine
  • – 50 ml mlijeka
  • – 2-3 žlice bagremovog meda
  • – Pola žličice arome vanilije

Za glazuru (za fil):

  • – 120 g čokolade za kuhanje
  • – 70 g maslaca
  • – 1 žlica vode

Za glazuru (na kolaču):

  • – 220 g čokolade za kuhanje
  • – 100 g maslaca
  • – 3 žlice ulja
  • – 1 žlica vode
  • – 1 žličica meda

Upute za pripremu:

1. Umutite jaja i žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom dok masa ne postane kremasta i gusta. Dodajte griz, brašno, kakao, med, prašak za pecivo, sol, mlijeko i ulje. Na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanaca.

2. Smjesu ulijte u limove za pečenje obložene papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 165°C oko 12-13 minuta. Nakon pečenja, ostavite biskvite da se ohlade.

3. Pripremite prvu glazuru tako što ćete istopiti čokoladu, maslac i vodu na pari. Ostavite da se malo ohladi.

4. Umutite slatko vrhnje, dodajte pripremljenu želatinu, mlijeko, med i aromu vanilije. Pola kreme nanesite na prvi biskvit, a zatim lagano prelijte ohlađenom glazurom.

5. Pripremite drugu glazuru na isti način kao i prvu. Kada se glazura na kremi stegne, nanesite drugi biskvit preko nje i prelijte čokoladnom glazurom.

6. Ostavite tortu da se dobro ohladi i stegne prije nego što je narežete i poslužite.

Uživajte u ovoj fantastičnoj karamelnoj torti i obradujte svoje nepce jedinstvenim slatkim užitkom!

Preporučujemo