Shvaćam da se keksići od prhkog tijesta obično ne doživljavaju kao ljetna poslastica, ali jučer sam ih ispekla na inzistiranje svog supruga koji ih obožava.
PREDLAŽEMO
U ovom sam slučaju ubacio domaće lješnjake, dodajući poseban štih receptu. Kao što obično radim, snimio sam detaljne fotografije tijekom procesa… za dobrobit nadobudnih mladih kuhara 🙂
KORISTE SE DOLJE NAVEDENI SASTOJCI:
- 420 grama brašna (ravnomjerno podijeliti na meko i tvrdo), 150 grama mljevenih oraha ili prženih lješnjaka, 250 grama margarina ili putera, 100 grama šećera u prahu, jedno bjelance i još šećera u prahu za posipanje kiflica.
KOJI JE NAČIN PRAVLJENJA VANILIJA KOLICA S ORAŠIMA?
Pomiješajte prosijano brašno nakon što ste ga prosijali. Zatim izmiksajte mljevene orahe sa prosijanim šećerom u prahu i komadićima margarina ili putera. Možete upotrijebiti spiralni nastavak za mikser ili dodati maslac trljajući ga rukama. Kada dobijete jednoličnu smjesu, dodajte jedan bjelanjak i dobro promiješajte.
- Nakon trideset minuta odmora u hladnjaku, razdvojite tijesto na četiri dijela. Uzmite jedan od ovih dijelova i oblikujte ga u dugačak valjak, otprilike debljine prsta. Radi lakšeg rukovanja, preostale tri četvrtine tijesta držite u hladnjaku. Narežite rolice tako da odgovaraju duljini vašeg kažiprsta, a zatim im dodatno zarolajte i zavrnite krajeve kao što je prikazano.
Od ove količine tijesta uspjela sam napraviti jednu tepsiju (30x35cm), iako sam ih dosta zbijeno spakovala. Alternativno, tijesto možete podijeliti u dvije tepsije koje ste ili obložili papirom za pečenje ili namastili i pobrašnili.
Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva i pecite otprilike 10-15 minuta na srednje jakoj temperaturi. Imajte na umu da se vrijeme i temperatura pečenja mogu razlikovati ovisno o vašoj pećnici. Ključno je osigurati da kiflice ne potamne.
- Nakon što ih izvadite iz pećnice, ostavite ih da se malo ohlade prije nego ih posipate šećerom u prahu kao što je prikazano. Da biste dobili lakši sloj šećera u prahu, provjerite da li su potpuno ohlađeni prije motanja.
Pomiješajte nekoliko komada u zdjelu zajedno sa šećerom i protresite. Okrenite ih i ponovno protresite zdjelu.
Nakon što se ohlade, možete ih držati u zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi čak tjedan dana. Ključno je spriječiti bilo kakvo hlađenje ako je moguće. Dostižu svoje najčvršće stanje do drugog dana, ali do trećeg dana počinju postajati vrlo mekani i lomljivi.