Pristupačan i prilagodljiv, krumpir je temelj za brojne recepte. Obično se uživaju kao prilog, a najomiljeniji su pomfrit, pečeni ili pire. U Jugoslaviji je pečeni krumpir nastao kao omiljeno jelo koje su cijenile nebrojene generacije. Njihova priprema je jednostavna i zahtijeva samo jeftine sastojke koje gotovo svaki kuhar obično posjeduje.

Krumpir možete kušati kao osnovno jelo ili kao prilog mesu, a dobro se slaže i uz varivo ili bilo koji recept koji uključuje kiseli kupus.

POTREBNI SU DOLJE NAVEDENI SASTOJCI:

  • 800 grama krompira, 2 glavice luka, 6 kašika ulja i 1 kašika slatke paprike.

Koji je način pripreme pečenog krumpira?

Započnite s kratkim kuhanjem krumpira, pazeći da ne postane sasvim mekan. Kad su kuhane, ocijedite ih i narežite na veće komade. U tavi zagrijte ulje i propirjajte luk narezan na trakice. Nakon što luk omekša, dodajte krumpir zajedno sa soli i paprom. Dobro promiješajte, a zatim dodajte slatku papriku.

Dodati malo vode i dobro promiješati, te kuhati dok tekućina ne ispari i krumpir nije potpuno kuhan. Ne zaboravite povremeno promiješati.

BONUS:

Krumpir pečen na češnjaku i maslacu! Jednostavan i ukusan recept za večeru.

Ovi pečeni krumpiri prožeti češnjakom i biljem čine jednostavan, ali ukusan prilog prikladan za svaki obrok.

Kada se ispeče do savršenstva, krumpir je prožet bogatim okusima iz mješavine otopljenog maslaca, češnjaka i origana. Ovaj recept je jednostavan za napraviti i sigurno će biti omiljen u cijeloj obitelji.

POTREBNE OSNOVNE KOMPONENTE:

Četiri krumpira, četiri mljevena češnja češnjaka, 50 grama otopljenog maslaca, 50 mililitara biljnog ulja, sol po ukusu i origano po ukusu.

KAKO JE NAJBOLJE ČUVATI OVAKAV KRUMPIR?

Pripremite krumpir: Zagrijte pećnicu na 200°C (392°F). Krompir dobro očistite i operite.
Krumpir prerežite po dužini na pola, pazeći da ga ne prerežete do kraja da ostane spojen na dnu. Umiješajte češnjak sitno nasjeckavši češanj. Zatim u proreze svakog krumpira ubacite nasjeckani češnjak.

Pripremite foliju: Izrežite više komada aluminijske folije i oblikujte ih u malene čamčiće ili šalice. Svaki krumpir zamotajte u foliju i složite u lim za pečenje. U maloj zdjeli pomiješajte rastopljeni maslac s biljnim uljem kako biste stvorili smjesu. Zatim dodajte sol i origano, temeljito promiješajte kako biste bili sigurni da se sve dobro izmiješalo.

Prelijte i pokrijte: prelijte mješavinu maslaca i ulja preko krumpira, pazeći da malo procuri u proreze. Preostalom smjesom ravnomjerno premažite krumpir

Pećnice: Po želji krompir još posolite. Zatim pleh stavite u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite 50 minuta, odnosno dok krumpir ne omekša i porumeni.

Poslužiti Izvadite krumpire iz pećnice i ostavite ih da se malo ohlade. Poslužite ih vruće, izravno iz folije ili premjestite ih u posudu za posluživanje.

Ovi pečeni krumpirići izvrstan su prilog uz pečenu ribu, meso ili hrskavu salatu. Za dodatni okus prelijte ih kiselim vrhnjem ili grčkim jogurtom. Za potpuni obrok poslužite ih uz čvrstu juhu ili varivo.

Preporučujemo