Proces je jednostavan i siguran, osigurava da ne opečete prste, a rezultati su jednostavno očaravajući.

Istorijski gledano, običaj farbanja jaja javljao se na Veliki petak, s prvim jajima koja su u narodu poznata kao crvena. Ova boja predstavlja krv koju je Isus Hrist prolio tokom njegovog raspeća. Jaje se zvalo “Čuvarska kuća” i čuvalo se do sljedećeg Uskrsa.

  • Grci su također slijedili ovu tradiciju, koristeći malo drugačiji način bojanja jaja. Ali njihova tehnologija je pouzdana i osigurava dugotrajnu boju.

Umjesto da ih kuhate direktno u crvenoj boji, potopite ih u boju pet do deset minuta, a zatim ih premažite uljem.

Potrebni sastojci:

  • 12 smeđih jaja,
  • 4 šolje vode,
  • 1 šolja sirćeta,
  • 1 pakovanje crvene boje za jaja i
  • kap ulja.

Postupak pripreme:

U lonac dodajte vodu i prokuhajte, dodajte jaja i sirće i promiješajte. Nakon toga smanjite vatru, poklopite šerpu i kuhajte 15 minuta.

Nakon toga, lagano stavite jaja u posudu sa ledenom vodom i ostavite da odstoje još 5 do 10 minuta. Boju sipajte u drugu šolju i dodajte vodu sa kojom su se kuvala jaja.
Smesu dobro promešajte i vratite u šerpu. Nakon toga vratite jaja u vodu za farbanje i ostavite da odstoje oko 5 do 10 minuta. Kada su gotovi, prebacite ih na tanjir obložen ručnikom radi lakšeg sušenja. Premažite vatu uljem i ravnomjerno rasporedite po svakom jajetu.

BONUS TEKST

Mnogi od nas bi radije spavali kao medvjed tokom zime, koja uvijek nosi sezonu gripa, prehlada, virusa i svih vrsta upala.

Ljekarske ordinacije su i tada bile prepune pacijenata, a prije nego što sami odete tamo, dobro je isprobati neke od lijekova naših baka koji su se stoljećima koristili za prevenciju bolesti.
Ipak, vekovima je jedna hrana koju kuvamo svaki dan lečila mnoge bolesti.
Hipokrat je upitao: „Zašto bi čovek umro sa žalfijom koja raste u njegovoj bašti.
Žalfija (Salvia officinalis) je posebno korisna u liječenju infekcija grla, respiratornih i oralnih infekcija. Također pomaže u liječenju želučanih infekcija i crijevnih problema, te pomaže u smanjenju tjelesne temperature, groznice i bolova u tijelu koji se javljaju u ranim fazama prehlade i gripe.

Arapi su, poput Kineza i Rimljana, vjerovali u svece kao tajnu dugovječnosti. Ima antibakterijska, antifungalna i antivirusna svojstva.
S druge strane, naučno je dokazano da cimet ubija većinu bakterija, uključujući i one koje su otporne na standardne antibiotike, a može pomoći i u borbi protiv E. coli. Istraživanja pokazuju da samo jedna čajna žličica cimeta može ubiti 99,5% bakterija u roku od tri dana na sobnoj temperaturi.

Zato nikad ne škodi probati barem jedan od ovih recepata. rakija od žalfije
Oko 250 grama listova kadulje potopite u 1,5 l rakije, najkvalitetnije. Ostavite 3 sedmice, procijedite i pomiješajte sa 1,5 kg neutralnog bagremovog meda. Sipati u staklenu teglu i ostaviti još 3 nedelje. Povremeno protresite i pijte malo po malo svaki dan.

Tinktura žalfije može spriječiti bolest.

Dodajte 20 grama nasjeckanog lista žalfije u 1 decilitar 70% etanola. Ostavite na toplom mestu mesec dana. Procijedite i sipajte u flašu. Dodajte 10-15 kapi tinkture u malu količinu vode, soka ili čaja tri puta dnevno. Nije prikladno za trudnice i djecu!

Žalfija i cimet se bore protiv bronhitisa:

Rastopiti dve kašike šećera i preliti sa pola litra mleka, kao prženo mleko. Kada proključa, sklonite sa vatre i dodajte 1 kašičicu iseckane žalfije i pola kašičice cimeta. Ostavite 10 minuta, procijedite i pijte tri puta dnevno.

Preporučujemo