POTREBNE OSNOVNE KOMPONENTE:
tijesto:
Za pripremu vam je potrebno 600 grama brašna (sa dodatkom za miješanje), 3 jaja, 250 mililitara hladne vode, po 1 žličica soli i šećera te 10 grama svježeg kvasca.
naplatiti:
- 500 grama tvrdog ovčjeg sira i 100 grama otopljenog putera ili margarina. Za zalijevanje je potrebno 200 ml mlijeka, 3 jaja i 1 žlica šećera.
Koji je postupak za izradu pite od sira?
U posudi određenoj za miješenje tijesta pomiješajte izmrvljeni kvasac, sol i šećer. Mijeseći polako dodavati vodu dok se kvasac potpuno ne otopi, zatim dodati ostatak vode. Tučena jaja ostavite sa strane prije nego što ih umiješate u smjesu. Postupno dodajte brašno, nastavljajući mijesiti dok ne dobijete tijesto koje nije ljepljivo. Premjestite tijesto na površinu koja je obilno posuta brašnom (po potrebi dodajte još brašna) i mijesite otprilike 5-6 minuta dok ne dobijete glatku konzistenciju.
Stavite tijesto u zdjelu koju ste namastili, prekrijte ga kuhinjskom krpom i ostavite da odstoji 40 minuta. Nakon toga tijesto podijelite na pet jednakih dijelova. Uzmite svaku lopticu i spljoštite je u koru promjera 25 cm. Premažite ga otopljenim maslacem i na vrh dodajte sloj naribanog sira. Zarolajte koru kao cjepanicu.
- Pažljivo ga presavijte i povucite, slično kao da okrećete krpu kako biste uklonili višak vlage. U podmazanu tepsiju veličine 30 slažite kiflice u spiralu, počevši od sredine tako da napravite krug. Svaka kora se postavlja na mjesto gdje završava prethodna, produžujući prema van prema rubu. Ostavlja se mali razmak između kora kako bi se omogućilo širenje.
Nakon toga pitu prekrijte krpom i ostavite na toplom još 15-20 minuta. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i pripremite prilog. Jaja temeljito umutite vilicom ili pjenjačom. Pomiješajte mlijeko i šećer, dobro izmiješajte sve sastojke prije nego što smjesu prelijete preko pite.
Pecite 40 do 45 minuta, a kada je pita gotova, pokrijte je krpom i ostavite da se hladi 10 do 15 minuta.
BONUS:
JEDNOSTAVNA, BRZA I HRANLJIVA JUHA OD CVJETAČE
U tavi zagrijte ulje i pirjajte sitno narezan luk dok ne postane proziran. U smjesu umiješajte pšeničnu krupicu. Na kraju umiješajte naribanu mrkvu.
POTREBNE KOMPONENTE:
Za pripremu ovog jela sakupite jednu glavicu luka, dvije kašike pšeničnog griza, dvije mrkve i oko 400 grama cvjetače. Za ukusan obrok pomiješajte oko 900 ml vode sa 150 ml mlijeka i mješavinom začina poput soli, papra i raznih drugih začina. Promijenite okus dodavanjem vrhnja za kuhanje po želji.
KOJI SU NAJBOLJI NAČINI KUHANJA UKUSNE CVJETAČE?
Počnite tako da zagrijete ulje i pirjate sitno narezan luk dok ne postane proziran. Zatim u smjesu umiješajte pšeničnu krupicu. Na kraju u tavu dodajte naribanu mrkvu.
Započnite laganim miješanjem i dodavanjem oko 300 ml vode u posudu za kuhanje. Pustite da nakratko prokuha prije nego što stavite cvjetaču koju treba razlomiti na manje dijelove. Začinite smjesu po želji i dodajte još 600 ml vode. Kuhajte oko 20 minuta.
Zatim dodajte mlijeko u smjesu i ostavite da kuha još 5-6 minuta. Na kraju umiješajte vrhnje za kuhanje po ukusu.