Novinarka Charlotte Hilton Anderson ispričala je svoje lično iskustvo kada je jela lubenicu svaki dan sedmicu u članku za časopis Health.
Tokom trudnoće, Andersen je namjerno odlučila da u svoju prehranu doda lubenicu i primijetila je da se zbog nje osjeća više hidratizirana.
Dijetetičarka Jessica Plumman ističe da je u većini slučajeva jesti lubenicu svaki dan sasvim prihvatljivo. Međutim, neki ljudi bi trebali biti oprezni da ga ne uključe u svoju ishranu.
Plumman naglašava važnost održavanja uravnotežene prehrane, naglašavajući uključivanje puno voća i povrća u dnevne obroke. Plumman upozorava da jedenje samo lubenice može dovesti do određenih komplikacija.
Prema njenim riječima, ako patite od čestih glavobolja, pametno je jesti lubenicu u umjerenim količinama.
Vrijedi napomenuti da lubenica sadrži velike količine tiramina, aminokiseline koja utječe na krvni tlak. Stoga, lubenica ima potencijal da bude katalizator napada migrene. Osim toga, dijabetičari bi trebali biti svjesni sadržaja šećera u lubenici.
Ljudi s dijabetesom ili koji imaju problema s regulacijom šećera u krvi trebali bi razmisliti o smanjenju ili eliminaciji lubenice jer ona može uzrokovati skokove šećera u krvi, upozorava Plumman.
Ploffman vjeruje da boja voća može pružiti vrijedne informacije o njegovom nutritivnom sadržaju. Tačnije, jarko crvena boja lubenice ukazuje na to da je bogata likopenom, korisnim karotenoidom. Plovman ističe da su intenzitet i dubina boje direktno povezani sa nutritivnom vrijednošću ploda.
Sa sadržajem vode do 92%, lubenica je poznata po svojim odličnim hidratantnim svojstvima. Andersen to ističe kao glavnu korist koju primjećuje kada jede lubenicu.
Kako Plumman ističe, lubenica se često preporučuje izbirljivim jelima ili starijim osobama koje zanemaruju hidrataciju. Osim toga, stručnjaci ističu da lubenica ima antioksidativna svojstva koja pomažu eliminaciji štetnih tvari poput amonijaka iz tijela.
Prema različitim studijama, uvriježeno je mišljenje da mnoge današnje bolesti potiču od upala u tijelu, a prirodna jedinjenja prisutna u voću smatraju se jednom od najefikasnijih odbrana koje imamo protiv ovih bolesti.
Lubenica je bogata esencijalnim nutrijentima kao što su likopen, vitamini A i C, kalijum, magnezijum i antioksidansi, koji su efikasni u borbi protiv upala.
Među svježim voćem i povrćem lubenica dominira po sadržaju likopena. Likopen je snažan antioksidans za koji se pokazalo da smanjuje vjerovatnoću određenih vrsta raka, srčanih bolesti i problema s vidom.