Posljednjih godina sve više ljudi postaje svjesno kako pravilna i uravnotežena prehrana utječe na naše zdravlje i počeli su mijenjati svoje navike u tom pogledu. Osobe sa visokim krvnim pritiskom treba da obrate posebnu pažnju na svoj jelovnik.
Osobe sa visokim krvnim pritiskom svjesne su važnosti održavanja uravnotežene prehrane, posebno smanjenja unosa soli i masne hrane. Lepa i Srećna napominju da je čaj od ljuske crnog luka nadaleko priznata tradicionalna medicina koja obiluje ključnim mineralima i vitaminima. Lupina luka je riznica esencijalnih nutrijenata, uključujući vitamine C i E, magnezijum, kalijum i gvožđe.
Osim toga, ove kože su bogate rutinom, supstancom poznatom po svojoj sposobnosti jačanja krvnih sudova. Mješavina borovih iglica i divlje ruže koristi se za liječenje visokog krvnog tlaka. Šipak podsjeća na ljuske luka i sadrži mnogo korisnih sastojaka, uključujući vitamine B, fosfor, mangan, limunsku i jabučnu kiselinu, te eterična ulja.
Ovo posebno voće pokazalo je svoju efikasnost u ubrzavanju metabolizma i čišćenju vena, bubrega i bešike. Istraživanja pokazuju da upotreba borovih iglica može biti efikasna u ublažavanju kardiovaskularnih problema, uključujući anginu i srčane aritmije. Ekstrakti i infuzije iz ovih vrijednih višegodišnjih listova pomažu u snižavanju razine kolesterola i povećanju izdržljivosti krvnih žila. Za pripremu ovog napitka sakupite sljedeće sastojke:
2 kašike ljuske luka, 2 kašike šipka, 5 kašika borovih iglica. Smjesu pomiješajte sa litrom vode i prokuhajte. Nakon ključanja, smanjite vatru, poklopite lonac i dinstajte desetak minuta. Nakon hlađenja smjesu procijediti i piti svaki dan po pola litre, raspoređujući potrošnju tokom dana. Ključno je pripremiti novu seriju svaka tri dana i pridržavati se ovog režima četiri mjeseca.
ŠTA JE NAJBOLJE DA JEDETE ZA VEČERU? Nutricionistkinja Marija nam otkiva dve ključne stvari za dobro varenje
Nutricionista Marija Milanović otkriva šta voli da jede za večeru. Njen savet je jednostavan, brz za pripremu i veoma zdrav jer je večera poslednji obrok u danu, pa nije uvek lako napraviti pravi izbor i izabrati hranu sa manje kalorija. Osjećaj sitosti cijelu noć do doručka sljedećeg dana. Nutricionistica Marija Milanović na našem portalu ističe da je pored izbora namirnica izuzetno važno i vreme jela: „Da biste omogućili bolju probavu hrane i dali osećaj opuštenosti u stomaku, najbolje je najkasnije do prije spavanja 2 sata za večeru “Prvo pripremite piletinu, začinite i ispecite po želji, a zatim narežite na komade. Salatu operite i nasjeckajte po potrebi ili je kupite unaprijed narezanu ako nemate vremena. Dodajte malo cherry paradajza (možete ih prepoloviti ili na četvrtine ako želite). Dodajte narezanu piletinu sa roštilja, dodajte maslinovo ulje, limun i grčki jogurt, te željene začine.
Ovo je praktična večera za koju je potrebno oko 20 minuta da se pripremi i koju možete ponijeti sa sobom gdje god da krenete. Nutricionisti nude još jedno rješenje: „Osim ove varijante možete izabrati i svježi sir sa salatom i sjemenkama, te bijelu ribu sa grilovanim povrćem (bakalar, pastrmka, brancin, orade). Isprobajte neki od njenih prijedloga za ukusnu i izdašnu večeru.
10 pravila za dugovečnost japanskog doktora: Ako želite da doživite duboku starost, uradite ovo