Dr Dejan Čubrilo, ugledni stručnjak za sportsku medicinu i profesor fiziologije na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu, detaljnim objašnjenjima razbija zablude o detoksikaciji.

U današnjem društvu detoksikacija je postala popularan trend. Međutim, ja lično to ne doživljavam kao prolaznu modu, poput kratke detoksikacije ili posta, ili ispijanja određenih sokova tokom određenog vremenskog perioda. Detoksikaciji treba pristupiti kao sistematskom procesu. Kada su naša tijela zatrovana, to je izdajnički znak neravnoteže i ključno je razumjeti uzrok neravnoteže, posebno kada dolazi iz loše prehrane.

Kada se hrana ne vari pravilno, postaje osjetljiva na mikroorganizme kao što su bakterije i gljivice. Ova sićušna stvorenja napreduju u nehigijenskim uslovima. Dr Cubrillo je naglasio da naš fokus ne treba biti samo na razvoju lijekova, već i na stvaranju okruženja koje potiskuje potražnju za lijekovima. Osobe s masnom jetrom neizbježno doživljavaju povišene razine inzulina jer je glavna uloga inzulina proizvodnja masti u jetri. Važno je napomenuti da konzumacija hrane ne proizvodi direktno holesterol. Međutim, redovita konzumacija ćevapa i hamburgera remeti probavu i dovodi do povećanja razine inzulina, što zauzvrat potiče stvaranje kolesterola u jetri. Ljudi sa visokim nivoom holesterola često imaju i povišen nivo insulina. Ne mislim da je nivo holesterola od 6 katastrofa. Umjesto toga, savjetujem pacijentima da izbjegavaju aktivnosti koje podižu kolesterol.

Moj savjet je pojedincima da uključe antioksidante u svoju ishranu. To se može postići konzumiranjem umjerenih količina voća i povrća, otprilike 50 do 100 grama ukupno. Ovi izvori antioksidansa bogati nutrijentima mogu se neprimjetno integrirati u cjelokupnu prehranu. Šareno i vizuelno privlačno voće, posebno biljke, imaju izuzetnu sposobnost snižavanja nivoa holesterola. Naše prehrambene navike su osmišljene tako da izbjegavamo konzumiranje previše šećera i da pazimo na veličinu porcija kako bismo osigurali da gušterača nije preopterećena viškom masti. Doslovno, za aromu koristimo samo minimalnu količinu masti. Osim toga, naš prvi prioritet je da zaštitimo zdravlje naših žučnih puteva tako što ćemo uključiti biljke u našu prehranu i povremeno piti vodu s limunom i đumbirom. Šta mislite o sokovima za detoksikaciju? Pića prolaze kroz proces miješanja, prešanja i prečišćavanja.

Međutim, potrošači još nisu otkrili njihov učinak na organizam. Važno je shvatiti da ovi sokovi uzrokuju značajno povećanje nivoa inzulina u poređenju sa rezultatima testa opterećenja glukozom. Kao rezultat, razgradnja masti postaje otežana, što dovodi do stvaranja holesterola i nakupljanja viška masnoće u jetri, pa treba ograničiti konzumaciju ovako pripremljenih sokova, jer se ne preporučuju velike količine. Ja lično ne zagovaram ispijanje sokova osim ako ne sadrži vlakna i sjemenke kako bi se smanjio utjecaj na pankreas. Ako vam se desi da ostanete bez soka, druga opcija je da konzumirate voće i povrće prvobitno namenjeno za sok. Međutim, postoji mala komplikacija koju treba uzeti u obzir: šta ako vaš probavni sistem nema sposobnost da pravilno razgradi ovu hranu?

Takođe, vredi napomenuti da stres iscrpljuje enzime u želucu. Masnoća je strogo zabranjena, pa se ni u jednom jelu ne koriste maslinovo ulje, bademi i lješnjaci. Ako dođe do hepatotoksičnosti, ključno je izbjeći dodatno opterećenje organa i ostaviti dovoljno vremena za izlječenje i detoksikaciju. Prilikom konzumacije mesa najbolje je birati kuvano meso i povrće. Tokom procesa detoksikacije, preporučljivo je potpuno prestati jesti jaja. Dodavanje mlijeka je strogo zabranjeno u svim fazama procesa. Ljudima starijim od 30 godina se ne preporučuje da piju mleko.

Preporučujemo