Prevladavajući problem kod većine današnjih ljudi vrti se oko njihovog probavnog sustava. Glavni uzrok ovog problema leži u neadekvatnoj prehrani koja dovodi do loše probave. Neosporno je da nam je neodoljivo uživati ​​u prženoj hrani, jesti je na brzinu i ometati pravilan proces probave.

Polazeći od svoje opsežne stručnosti u sportskoj medicini i svoje cijenjene pozicije profesora fiziologije na renomiranom Medicinskom fakultetu u Kragujevcu, dr. Dejan Cubrillo vješto razbija zablude oko detoksikacije kroz pedantna i prosvjetljujuća objašnjenja. Koncept detoksikacije stekao je značajan utjecaj u suvremenom društvu. Unatoč tome, tvrdim da to nije tek prolazna moda usredotočena na kratke detoksikacijske režime, post ili konzumaciju određenih sokova tijekom privremenog razdoblja. Umjesto toga, detoksikaciju treba promatrati kao sustavan i sveobuhvatan pothvat.

  • Kada su toksini prisutni u našim tijelima, to označava neravnotežu koja se mora riješiti utvrđivanjem temeljnog uzroka. Ovo je posebno važno kada neravnoteža proizlazi iz loše prehrane. Neadekvatna probava čini hranu podložnom štetnim mikroorganizmima poput bakterija i gljivica, koji uspijevaju u nehigijenskim uvjetima. dr. sc. Cubrillo istaknuo je važnost ne koncentriranja samo na napredak lijekova, već i uspostavljanja okruženja koje smanjuje ovisnost o lijekovima. Osobe s bolešću masne jetre neizbježno doživljavaju povišene razine inzulina, budući da inzulin igra glavnu ulogu u proizvodnji masti u jetri.

Važno je napomenuti da unos hrane nema izravan utjecaj na stvaranje kolesterola. No, stalna konzumacija ćevapa i pljeskavica remeti rad probavnog sustava, što dovodi do povišene razine inzulina. To pak potiče jetru da proizvodi kolesterol. Osobe s visokom razinom kolesterola često pokazuju i povećanu razinu inzulina. Očitanje kolesterola od 6 nije nužno razlog za uzbunu; umjesto toga, preporučujem da se pacijenti klone ponašanja koja pridonose povišenoj razini kolesterola.

  • Za sveobuhvatnu i uravnoteženu prehranu predlažem uključivanje antioksidansa u vašu dnevnu konzumaciju. To se bez napora može postići uključivanjem umjerene količine voća i povrća, ukupno otprilike 50 do 100 grama. Laganom integracijom ovih hranjivih izvora antioksidansa u redovite obroke možete poboljšati svoju cjelokupnu prehrambenu ravnotežu. Živopisan i vizualno zadivljujući izgled voća, posebno onog biljnog podrijetla, posjeduje izvanrednu sposobnost smanjenja razine kolesterola.

Kako bismo održali zdravu gušteraču i izbjegli prekomjerni unos šećera, pažljivo smo osmislili izbor hrane. Veličine porcija pažljivo se prate kako bi se spriječilo preopterećivanje ovog vitalnog organa masnoćom. Dodatak male količine masnoće služi isključivo za poboljšanje okusa naših jela. Osim toga, veliku važnost pridajemo dobrobiti naših žučnih putova, stoga u svoja jela unosimo ljekovito bilje i povremeno se prepuštamo revitalizirajućim napitcima s limunom i đumbirom. Što se tiče sokova za detoksikaciju, što mislite? Ova pića prolaze kroz temeljit proces miješanja, prešanja i pročišćavanja.

Potrošači tek trebaju otkriti potpuni učinak ovih pića na tijelo. Ključno je prepoznati da ovi sokovi uzrokuju značajan porast razine inzulina u usporedbi s rezultatima testa opterećenja glukozom. Kao rezultat toga, metabolizam masti postaje sve veći izazov, što rezultira proizvodnjom kolesterola i nakupljanjem viška masti u jetri. Savjetuje se ograničiti konzumaciju ovako pripremljenih sokova jer se ne savjetuje prekomjeran unos. Osobno ne podržavam konzumaciju soka osim ako ne sadrži vlakna i sjemenke za ublažavanje opterećenja gušterače.

Ako vam se dogodi da iscrpite zalihe soka, alternativna opcija je da konzumirate voće i povrće koje je prvobitno bilo namijenjeno za cijeđenje. Unatoč tome, postoji mala složenost koju treba uzeti u obzir: Što ako vaš probavni sustav nema kapacitet da učinkovito probavi ovu hranu? Nadalje, važno je priznati da stres smanjuje količinu enzima prisutnih u želucu. Neophodno je izbjegavati konzumaciju masnoća, poput maslinovog ulja, badema i lješnjaka, u svakom obroku.

  • Kada se radi o toksičnosti jetre, od vitalne je važnosti spriječiti daljnje opterećenje organa i osigurati dovoljno vremena za oporavak i pročišćavanje. Kod uvođenja mesa u prehranu, uz povrće je poželjno birati kuhano meso. Tijekom cijelog puta detoksikacije savjetuje se potpuno isključivanje jaja iz obroka. Konzumacija mlijeka je strogo zabranjena u svim fazama procesa. Osobama starijim od 30 godina ne preporučuje se konzumacija mliječnih proizvoda. Probava mliječnih proizvoda predstavlja značajnu prepreku. Za uspješnu detoksikaciju nužno je crijeva iz stanja mirovanja prevesti u aktivno stanje.

Jedan od načina mjerenja napretka je osiguravanje redovitosti pražnjenja crijeva, s minimalno jednom dnevno. Metabolizam se, međutim, odnosi na učinkovitost tijela u pretvaranju hranjivih tvari u energiju. Važno je napomenuti da brz metabolizam ne mora nužno rezultirati čestim odlascima na zahod, već znači učinkovitu pretvorbu energije. Suprotno tome, višestruko pražnjenje crijeva unutar jednog dana ukazuje na marljivu predanost tijela pravilnoj probavi hrane.

dr. sc. Krastavci tvrde da datulje ili smokve posjeduju izvanredna svojstva za čišćenje crijeva i mogu djelovati kao moćan buldožer i bager. Da biste imali koristi od njihovog umirujućeg djelovanja na crijeva i žuč, morate samo potopiti ove plodove u vodu, konzumirati ih prije spavanja i svjedočiti njihovoj moći čišćenja.

Preporučujemo