Savijača sa sirom i prosom je ukusan i tradicionalan recept, savršen za ljubitelje domaćih jela s bogatim punjenjem. Ovaj recept je jednostavan, a tijesto se ručno razvlači, što daje savršenstvo svježine i teksture.
Sastojci:
Za pripremu tijesta:
- 250 ml tople vode
- 3 šalice brašna (oko 750 g)
- 1 mala žličica soli
- 100 ml običnog ulja
Za nadjev:
- 1 kg svježeg sira
- 1 šalica prosa
- 1 mala žličica soli
- 2-3 jaja
Za premaz:
- 1 šalica milerama (ili kiselog vrhnja)
Priprema:
- Priprema tijesta:
- U velikoj zdjeli pomiješajte toplu vodu, brašno, 100 ml ulja i sol. Mijesite dok ne dobijete glatko i ljepljivo tijesto.
- Tijesto podijelite na tri loptice i premažite ih uljem. Pokrijte ih krpom i ostavite da odstoje 20 minuta.
- Priprema nadjeva:
- U drugoj zdjeli pomiješajte svježi sir, proso, sol i jaja dok ne dobijete homogenu smjesu.
- Razvlačenje tijesta:
- Na pobrašnjenom stolnjaku lagano razvucite prvu lopticu tijesta rukama, premažite je uljem i pažljivo razvlačite do tankih, prozirnih kora.
- Premažite kore s malo ulja i ravnomjerno rasporedite trećinu nadjeva. Prerežite tijesto na pola i zarolajte svaku polovicu uz pomoć stolnjaka.
- Formiranje savijače:
- Namastite tepsiju i prvu savijaču zarolajte u oblik spirale (kao puževu kućicu). Nastavite motati ostale savijače oko prve dok ne potrošite sve tijesto.
- Pečenje:
- Pecite savijaču u prethodno zagrijanoj pećnici na 250°C oko 25-30 minuta, dok ne dobije zlatnosmeđu boju.
- Zatim izvadite tepsiju iz pećnice, premažite savijaču s mileramom i vratite u pećnicu na 170°C još 15 minuta.
BONUS RECEPT: Tulumba poslastica
Tulumba je tradicionalni orijentalni desert koji se topi u ustima i ima savršenu ravnotežu hrskavosti i sočnosti. Ovaj recept koristi griz, kokos i jogurt kako bi dobio bogat i sočan okus.
Sastojci:
Za tijesto:
- 1 jaje
- 90 ml ulja ili otopljenog maslaca
- 85 g griza
- 30 g naribanog kokosa
- 1 čaša jogurta
- 190 g brašna
- 1 velika žličica vanilin šećera
- 1 velika žličica praška za pecivo
Za sirup:
- 425 g šećera
- 500 ml vode
- Kriška limuna
Priprema:
- Priprema sirupa:
- U tavi pomiješajte šećer, vodu i krišku limuna. Stavite na vatru i kuhajte dok ne provrije. Ostavite da se sirup ohladi.
- Priprema tijesta:
- U zdjeli izmiješajte ulje, jaje, griz, kokos, jogurt, vanilin šećer i prašak za pecivo. Postepeno dodajte brašno, miješajući dok ne dobijete mekano tijesto.
- Od tijesta napravite valjak i oblikujte male komadiće veličine oko 3 cm. Svaki komad lagano oblikujte prstima i zarežite vilicom kako biste dobili ukrasni uzorak.
- Pečenje:
- Poredajte komade tijesta na pleh i pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko 30-35 minuta, dok ne postanu zlatno smeđi.
- Dodavanje sirupa:
- Kada su pečeni, izvadite ih iz pećnice i prelijte ih ohlađenim sirupom. Pokrijte i ostavite da se sirup dobro upije u kolačiće, oko 60 minuta.
Oba recepta donose slatkoću i toplinu domaće kuhinje. Hurmašice i tulumba savršeno se slažu uz šalicu kave ili čaja, a svaki zalogaj pruža neodoljivu mješavinu hrskavog i sočnog okusa. Uživajte u ovim tradicionalnim delicijama!
Preporučujemo