Uz malo napora, zdjela se napuni njima! Tako su naše bake brzo i lako podigle raspoloženje djeci za vrijeme obroka, a na sličan način ih možete pripremiti i za roštilj.

POTREBNI SU DOLJE NAVEDENI SASTOJCI:

Za pripremu četiri porcije uzmite 400 grama višenamjenskog brašna, 200 mililitara mlake vode, 20 grama svježeg kvasca (što odgovara pola kocke), pola žličice šećera, jednu žličicu soli (5 grama) i malo ulje za prženje.

KOJI JE NAJBOLJI NAČIN NAPRAVITI BRZO PECIVO ZA DJECU?

U zdjeli napravite udubinu dodajući brašno. U tu jamicu umiješajte svježu kvasu pomiješanu s 0,5 dcl mlake vode i malo šećera. Ostavite smjesu da odstoji na toplom kako bi se kvas zapjenio.

  • Pomiješajte sol s preostalom mlakom vodom, pa mijesite smjesu dok ne dobijete glatko tijesto. Da bi se dva puta diglo, pokrijte zdjelu prozirnom folijom i stavite na toplo mjesto; dovoljno je staviti malu posudu s toplom vodom ispod posude za tijesto.

Na pobrašnjenoj površini valjajte tijesto dok ne postigne debljinu od oko 8-10 mm. Zatim ga valjkom za tijesto izrežite na kvadrate veličine 8×10 cm (ili manje) i ostavite ih da odstoje 10 minuta prekrivene kuhinjskom krpom.

  • U tavi srednje veličine zagrijte ulje i počnite pržiti pljeskavice tako da svaku stavljate u ulje stranom okrenutom prema gore na radnu površinu. Ova metoda im omogućuje da se napuhnu. Kad prestanu cvrčati, preokrenite ih i nastavite pržiti dok ne dobiju divnu zlatnu nijansu.

Koristite šupljikavu žlicu da ih premjestite na papirnate ručnike kako biste upili višak masnoće.

PORCIJA:

Peciva ponuditi dok su još vruća.

Preporuka: U ovo tijesto poželjno je umiješati nasjeckanu mladu ljutiku ili luk, uključujući njihov zeleni i bijeli dio. Iako će značajno poboljšati okus, njihovo uključivanje će dovesti do smanjenog nadutosti u usporedbi s izostavljanjem luka.

BONUS:

  • Vrhunska pita od jabuka koju ćete ikada probati! Odbaci sve ostale recepte!

Pripremite se za uživanje u vrhunskom dekadentnom desertu koji će natjerati vaše okusne pupoljke da žude za još. Ovaj recept vješto spaja nježnu, puterastu koricu s divnim nadjevom od jabuka obogaćenim ugodnom, mirisnom esencijom cimeta.

Rezultat je pita od jabuka koja je ispečena do savršenstva, koja će zasigurno zadovoljiti i najizbirljivije sladokusce. Očekujte da će svi za stolom željno zatražiti nekoliko sekundi ovog divnog deserta.

POTREBNE KOMPONENTE:

  • Da biste napravili pitu, skupite 3 jaja, 75 grama (1/3 šalice) šećera, prstohvat soli, 8 grama (1 žlica) vanilin šećera, 100 grama (7 žlica) otopljenog maslaca, 150 grama (1 šalica ) brašna, 10 grama (2 žličice) praška za pecivo i 3 oguljene i narezane jabuke (oko 300 grama). Za preljev su vam potrebne 3 žlice šećera i cimet po želji.

KOJI JE NAČIN PRAVLJENJA KOLAČA OD JABUKA?

Započnite postavljanjem pećnice na prethodno zagrijavanje na 180°C (356°F) kako biste stvorili potrebnu toplinu. Zatim preusmjerite pažnju na pripremu tijesta:

U velikoj zdjeli pomiješajte jaja, 75 grama šećera, sol i vanilin šećer. Snažno tucite smjesu dok ne dobijete laganu i pahuljastu teksturu. Postupno dodajte otopljeni maslac, miksajući dok se sve potpuno ne sjedini.

  • Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, prosijte i lagano umiješajte u smjesu od jaja. Zatim možemo nastaviti s pripremanjem jabuka.

Nakon što ste ogulili i narezali jabuke, narežite ih na kockice. U posebnoj posudi pomiješajte kockice jabuke sa 3 žlice šećera i dodajte cimet po ukusu. Za pripremu pite počnite namastiti i pobrašniti kalup za tortu veličine 20 cm (8 inča). Zatim pola smjese ravnomjerno rasporedite po plehu.

  • Ravnomjerno stavite kriške jabuke na vrh tijesta, osiguravajući jednoliku raspodjelu. Zatim prelijte ostatak tijesta preko kriški jabuka, pazeći da ih potpuno prekrijete. Za pripremu pite samo je stavite u prethodno zagrijanu pećnicu i ostavite da se peče 35 minuta.

Preporuča se provjeriti pitu nakon 35 minuta. Ako je potrebno, produžite vrijeme pečenja za dodatnih 5 do 10 minuta dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista, a vrh ne dobije lijepu zlatnu boju.

  • Za najbolje rezultate pitu je poželjno ostaviti da se ohladi u kalupu oko 10 minuta. Nakon ovog kratkog intervala nježno odvojite stranice posude s oprugom. Za posljednju fazu hlađenja, premjestite pitu na rešetku i ostavite da se potpuno ohladi.

Prilikom posluživanja razmislite o tome da pitu od jabuka okusite dok je topla ili na sobnoj temperaturi. Za dodatni užitak, uparite ga s velikom kuglicom sladoleda od vanilije ili šlagom.

Preporučujemo