Danas ćemo sa vama podjeliti jednostavan trik pomoću kojeg će izgrebana tava biti kao nova. Trebat će vam proizvod koji već imate u kuhinji..

Tava je jedan od najvažnijih kuhinjskih alata u svakom domaćinstvu, jer je koristimo za pripremu jela kao što su jaja, meso, povrće, palačinke i mnoge druge obroke. Iako je veoma praktična i često korišćena, upravo zbog toga je i najbrže trošeći kuhinjski predmet. S vremenom, na njenoj površini mogu se pojaviti sitne ogrebotine koje u početku izgledaju bezopasno, ali mogu dovesti do problema, kako u pogledu kvaliteta hrane, tako i zdravlja. Na sreću, postoje načini kako produžiti vek trajanja tave i sačuvati njenu funkcionalnost u kuhinji.

  • Tava se često koristi, ali pravilna upotreba i održavanje mogu joj produžiti vek trajanja.
  • Ogrebotine na tavi mogu uzrokovati probleme u kuvanju i zdravlju.

Jedan od najčešćih razloga zbog kojih tava postaje oštećena jeste nepravilna upotreba. Mnogi ljudi nesvesno prave greške kao što su korišćenje metalnog pribora, čišćenje grubim žičanim spužvama ili izlaganje tave naglim temperaturnim promenama. Sve ove radnje ubrzavaju oštećenje zaštitnog sloja na površini tave, što može dovesti do toga da se hrana počne lepiti, da bude potrebno više ulja pri kuvanju, ili čak da delovi premaza završe u hrani.

  • Nepravilna upotreba može ubrzati oštećenje tave.
  • Metalni pribor i žičane spužve mogu oštetiti površinu tave, što utiče na kvalitet hrane.

Za očuvanje tave, jedan od najsigurnijih i najjednostavnijih trikova je korišćenje kuhinjske soli. Proces je vrlo jednostavan: operite tavu blagim deterdžentom i mekanom spužvom, a zatim je dobro osušite. Na dno tave pospite tanak sloj krupnije soli, stavite tavu na laganu vatru i zagrevajte dok so ne počne da tamni. Zatim sklonite tavu sa šporeta, izbacite so i obrišite dno papirnim ubrusom. Ova metoda pomaže u uklanjanju masnih naslaga, izglačava blaga oštećenja i osvežava površinu, čineći da tava bude manje sklona lepilu hrane i lakša za čišćenje.

  • Kuhinja so može osvežiti površinu tave i pomoći u očuvanju njene funkcionalnosti.
  • Postupak sa soli uklanja masne naslage i smanjuje rizik od lepljenja hrane.

Nakon ovog postupka, preporučuje se da tavu “nahranite” malim količinama ulja. Na papirni ubrus nanesite nekoliko kapi ulja, istrljajte njime unutrašnjost tave, kratko je zagrejte na laganoj vatri i ostavite da se ohladi. Ovaj postupak stvara tanak zaštitni sloj koji smanjuje lepljenje hrane i produžava životni vek tave.

  • Nanošenje ulja stvara zaštitni sloj koji produžava život tave.
  • Ulje smanjuje lepljenje hrane i čini tavu dugotrajnijom.

Pored pravilnog održavanja, kako bi tave duže trajale, treba izbegavati najčešće greške koje ubrzavaju oštećenje. Na primer, korišćenje metalnog pribora, čišćenje grubim žičanim spužvama, nagle temperaturne promene (kao što je stavljanje vruće tave pod mlaz hladne vode) i pregrevanje na najjačoj vatri mogu ozbiljno oštetiti tavu. Umesto toga, koristite drveni, silikonski ili plastični pribor, tavu perite mekanom spužvom i pustite da se prirodno ohladi pre nego što je operete.

  • Izbegavajte korišćenje metalnog pribora i grubih spužvi.
  • Tava treba da se ohladi pre pranja, a za kuvanje koristite drveni ili silikonski pribor.

Iako postoje jednostavni načini da produžite vek trajanja tave, ponekad je zamena neizbežna. Ako se premaz počne guliti, pojave se tamne mrlje koje se ne mogu ukloniti ili površina postane neravna i ispucala, daljnje korišćenje tave može biti rizično. U tom slučaju, najbolje je da se rešite starog posuđa jer dalje korišćenje može negativno uticati na zdravlje. Ako su oštećenja samo površinska i ne utiču značajno na funkcionalnost, uz nekoliko jednostavnih trikova možete joj produžiti životni vek.

  • Kada se premaz počne guliti, najbolje je zameniti tavu.
  • Ako su oštećenja površinska, uz pravu brigu tavu možete još koristiti.

Kada se pravilno koristi, tava može trajati mnogo duže nego što većina ljudi misli. Ove male navike mogu značajno uticati na očuvanje tave i sprečiti oštećenja koja mogu dovesti do njenog preuranjenog propadanja. Pravilno korišćenje tave i obnavljanje njene površine ne samo da produžava njen vek trajanja, već čini pripremu hrane lakšom i zdravijom. Ako ste primetili da vam se hrana počela lepiti, možda je vreme da obratite pažnju na sitne ogrebotine koje se ne vide odmah, ali mogu uticati na kvalitet hrane.

  • Pravilno korišćenje tave čini pripremu hrane lakšom i zdravijom.
  • Obratite pažnju na oštećenja, jer ona mogu uticati na kvalitet hrane.

Preporučujemo