• Moja obitelj cijeni ove vrste noktiju zbog njihove jednostavnosti izrade i njihove trajnosti. Nema potrebe za ljestvicom za utvrđivanje…

POTREBNE OSNOVNE KOMPONENTE:

1 cijelo jaje, 4 žlice ulja, 8 žlica griza i mali prstohvat soli.

UPUTSTVO ZA IZRADU GRIZA NOKLIĆA:

Vilicom dobro umutite jaje, zatim dodajte 4 žlice ulja i posolite po ukusu te sve dobro promiješajte. Važno je da za suhu juhu koristite istu žlicu kojom ste ulijevali ulje! Ovo je količina ulja koja stane u žlicu; upotrijebit ćete jednaku količinu griza, što odgovara 8 RAVNIH žlica.

Promiješajte smjesu i ostavite da odstoji minutu; iako čekanje od dvije minute može izgledati čudno, nepotrebno je čekati pretjerano. Pažljivo pustite da juha lagano prokuha, pazeći da ne ključa prejako, i pustite da lagano kuha. Uključite male klinčiće, jer oni imaju tendenciju značajnog širenja!

Koristite žlicu za kuhanje. Pustite ih da se kuhaju oko 5 minuta, zatim ugasite vatru, poklopite i kada se zgusnu, bit će spremni! Juhu pospite sitno nasjeckanim peršinom za ukras.

PORCIJA:

Ako naiđete na odgovarajući recept, obavijestite me i ja ću ga zabilježiti!

BONUS:

  • U samo 5 minuta uživat ćete u ovom nevjerojatno ukusnom kolaču od marelica!

POTREBNE OSNOVNE KOMPONENTE:

Za izradu kreme od pudinga počnite tako što ćete odvojiti 1 jaje i ostaviti žumanjak. Pomiješajte ovaj žumanjak s 350 ml (1 1/2 šalice) mlijeka (podijeljeno), 50 g (1/4 šalice) šećera, 2 žlice kukuruznog škroba i 1 žličicom ekstrakta vanilije. Za tortu umutite 3 jaja zajedno s bjelanjkom odvojenim od kreme za puding, dodajte prstohvat soli, 130 g (2/3 šalice) šećera, 140 ml (3/4 šalice) ulja, 350 g (2 1/2 šalice) brašna, 2 žličice praška za pecivo i 140 ml (2/3 šalice) mlijeka. Za kraj, desert prelijte svježim ili konzerviranim marelicama, breskvama ili nektarinama, pazeći da su dobro ocijeđene.

KOJI JE NAČIN PRAVLJENJA BRZE TORTE OD MARELICA?

Da biste napravili bogati puding, pomiješajte mlijeko i jaja. Ne zaboravite odvojiti jedan žumanjak jer će se bjelanjci iskoristiti kasnije. U posudi pomiješajte žumanjke s malom količinom mlijeka, ukupno 350 ml. Zatim prijeđite na pripremu pudinga.

Stavite preostalo mlijeko u tavu, zatim 2 žlice kukuruznog škroba, 1 žličicu ekstrakta vanilije i 50 grama šećera. Neprekidno miješajte smjesu dok je dovodite do vrenja. Kad mlijeko prokuha, umiješajte smjesu žumanjaka i mlijeka. Održavajte laganu vatru i kuhajte dok se smjesa ne zgusne.

Kako se puding ne bi stvorio korica, samo ga pokrijte folijom i ostavite da se ohladi. Ako nemate vremena, možete ubrzati proces hlađenja tako da ga stavite u zamrzivač na otprilike 30 minuta. Sada je vrijeme da počnete s tijestom za tortu. Započnite postavljanjem pećnice da se prethodno zagrije na 170°C (338°F).

Zatim pomiješajte mokre sastojke:

Počnite mutiti 3 jaja, sačuvani bjelanjak i prstohvat soli u velikoj zdjeli dok smjesa ne postane pjenasta. Uz nastavak mućenja postupno dodajte 130 g šećera da dobijete laganu i prozračnu strukturu. Započnite polaganim dodavanjem 140 ml ulja, pazeći da postignete glatku mješavinu. Temeljito pomiješajte suhe i mokre sastojke.

U drugoj posudi pomiješajte 350 g brašna sa 2 pune žličice praška za pecivo. Polako umiješajte suhu smjesu u mokre sastojke, naizmjenično sa 140 ml mlijeka. Nastavite miksati dok smjesa ne postane glatka i temeljito izmiješana.

Započnite proces izrade kolača namastite kalup za pečenje veličine 24 cm (9,5 inča) i obložite ga papirom za pečenje. Zatim sjedinite sastojke i ispecite kolač. Za kraj slažite slojeve torte. Polovicu tijesta za tortu ravnomjerno rasporedite u pripremljeni kalup. Zatim na tijesto rasporedite ohlađenu kremu od pudinga.

Ravnomjerno raspodijelite kriške marelica ili bilo koje voće po želji po pudingu. Zatim prelijte ostatke tijesta za kolače preko voća, osiguravajući ravnomjerno raspoređivanje.

Pećnica:

Da bi kolač bio savršeno pečen, stavite ga u prethodno zagrijanu pećnicu i ostavite da se peče otprilike 55 minuta. Kolač je gotov kada čačkalica zabodena u sredinu izađe čista, bez tijesta. Nakon pečenja ostavite kolač da se ohladi prije posluživanja.

Nakon što se kolač ispeče, preporučljivo je pustiti ga da se kratko ohladi u kalupu prije nego što ga premjestite na žičanu rešetku da se potpuno ohladi. Kolač možete okusiti topao ili na sobnoj temperaturi tako da ga narežete na kriške.

poslužiti.

Povećajte svoj užitak velikodušno dodajući komadić šlaga na vrh. Za elegantan štih, ohlađeni kolač lagano pospite šećerom u prahu. Upotpunite doživljaj deserta uparujući ga s divnom kuglicom sladoleda od vanilije.

Preporučujemo