Kao što svi znamo vitamini su jako bitni za održavanje cjelokupnog zdravlja našeg organizma. Mnogi se pitaju kako je moguće unjeti vitamin B17 i kako ga je potrebno korisiti pročitajte u nastavku.

Vitamin B17: Sastojak s Kontroverzama i Potencijalnim Zdravstvenim Koristima

Vitamin B17, poznat i kao amygdalin ili laetril, predstavlja složenu i često kontroverznu temu u medicinskoj zajednici. Ovaj prirodni spoj postao je predmet rasprava sredinom 20. stoljeća, kada je biokemičar Ernst T. Krebs započeo svoja istraživanja o njegovim svojstvima. Iako je amygdalin izazvao veliko interesovanje, također je izazvao duboke sumnje među stručnjacima, kao i među ljudima koji su tražili alternativne načine liječenja.

Šta je Vitamin B17?

Iako se naziv „vitamin B17“ koristi, on ne odgovara pravom značenju vitamina, jer amygdalin nije klasičan vitamin. Amygdalin je prirodni glikozid koji se najviše nalazi u košticama voća, posebno u košticama marelice, koja je postala najpoznatiji izvor ovog spoja. Ovaj spoj je prvi put izolovan iz gorkih badema u 19. stoljeću, a kasnije je otkriven i u sjemenkama breskve, trešnje, pa čak i jabuke.

  • Amygdalin je prirodni spoj koji se nalazi u košticama voća poput marelice i breskve.
  • Iako je bio popularizovan, naziv „vitamin B17“ nije precizan jer amygdalin nije klasičan vitamin.

Promocija i Kritika

U 1950-im godinama, dr. Krebs promovirao je amygdalin kao potencijalno sredstvo u borbi protiv raka. Prema njegovim tvrdnjama, amygdalin se aktivira u prisutnosti određenih enzima koji se nalaze u tumorskom tkivu, što bi moglo pomoći u borbi protiv raka. Međutim, moderna medicina nije potvrdila ovu teoriju. Kliničke studije nisu pokazale sigurnost niti učinkovitost amygdalina kao terapijskog sredstva.

  • Dr. Krebsova hipoteza o upotrebi amygdalina u liječenju raka nije potvrđena kroz kliničke studije.
  • Iako su postojale tvrdnje o njegovim ljekovitim svojstvima, ozbiljna istraživanja nisu potvrdila njegove učinke u liječenju raka.

Prirodni Izvori Amygdalina

Amygdalin se prirodno nalazi u različitim vrstama voća i sjemenkama. Najbogatiji izvori uključuju:

  • Koštice marelice
  • Gorki bademi
  • Koštice breskve, trešnje, šljive i jabuke
  • Divlje kupine i ribizle
  • Makadamija i indijski oraščić

Iako su koštice marelice najpoznatiji izvor, druge vrste voća i sjemenki također doprinose unosu amygdalina. Međutim, važno je napomenuti da se amygdalin ne bi trebao konzumirati u velikim količinama bez stručnog nadzora, jer može biti opasan zbog mogućnosti oslobađanja cijanida, što može izazvati trovanje.

  • Koštice marelice i gorki bademi najbogatiji su izvor amygdalina.
  • Opasnost od cijanida u velikim količinama naglašava potrebu za oprezom u konzumaciji.

Tradicionalna Upotreba Amygdalina

U mnogim kulturama, amygdalin je bio korišten kroz prirodne izvore, najčešće konzumiranjem sjemenki marelice. Tradicionalne prakse uključuju:

  • Jedenje od 1 do 7 sjemenki marelice dnevno kao preventivne mjere
  • Konzumiranje voća i žitarica bogatih amygdalinom
  • Upotreba ulja koštica marelice u prehrani

Međutim, važno je napomenuti da veće količine sjemenki marelice mogu biti opasne zbog potencijala za trovanje cijanidom. U nekim kulturama, poput azijskih, razvijeni su načini pripreme ovih sjemenki kako bi se minimiziralo rizik, koristeći ih u malim količinama u jelima ili čajevima.

  • Sjemenke marelice koriste se u malim količinama kao preventivna mjera u mnogim kulturama.
  • Priprema sjemenki u malim količinama može smanjiti rizik od trovanja.

Kritika u Modernoj Medicini

Iako su postojale tvrdnje o terapeutskoj upotrebi amygdalina u borbi protiv raka, moderna medicina nije potvrdila ove teorije. Amygdalin nije prošao rigorozna klinička ispitivanja koja bi dokazala njegovu sigurnost i učinkovitost. Konvencionalne metode liječenja, poput kemoterapije i radioterapije, koje su podržane naučnim istraživanjima, ostaju najpouzdaniji pristupi za liječenje ozbiljnih bolesti kao što je rak.

  • Konzervativne terapije poput kemoterapije i radioterapije ostaju oslonac za liječenje raka.
  • Amygdalin nije prošao potrebna ispitivanja koja bi potvrdila njegove zdravstvene koristi u liječenju raka.

Sigurno Uključivanje Amygdalina u Prehranu

Ako želite uključiti amygdalin u svoju prehranu, preporučuje se konzumacija hrane koja ga sadrži, ali u sigurnim količinama:

  • Konzumiranje cijelog ploda, uz oprez sa sjemenkama
  • Lanene sjemenke u umjerenim količinama
  • Žitarice kao što su heljda i proso
  • Bobičasto voće kao dio dnevne prehrane

Ove namirnice su bogate hranjivim tvarima i mogu podržati opšte zdravlje, neovisno o sadržaju amygdalina. Također, važno je napomenuti da uravnotežena prehrana bogata vitaminima, mineralima i antioksidansima može dodatno poboljšati zdravlje.

  • Zdravlje možete podržati raznovrsnom prehranom koja uključuje hranjive tvari bogate vitaminima i mineralima.
  • Povrće i voće poput brokule, špinča i citrusa mogu obogatiti vašu prehranu.

Zaključak: Oprez i Informirani Pristup

U zaključku, važno je biti svjestan potencijalnih rizika povezanih s konzumacijom amygdalina, poput trovanja cijanidom. Zbog toga se preporučuje oprez u njegovoj upotrebi, posebno ako se konzumira u većim količinama. Iako su prirodni pristupi zdravlju privlačni, nijedna biljka ili dodatak ne može zamijeniti klasičnu medicinsku terapiju. Ključno je održavati zdrav način života, konzultirati se s medicinskim stručnjacima i koristiti prirodne resurse mudro i informisano.

  • Upotreba amygdalina treba biti pod stručnim nadzorom zbog mogućih rizika.
  • Prirodna rješenja mogu biti korisna, ali ne zamjenjuju medicinsku terapiju.

Preporučujemo