Priprema Jagoda: Brzo i Jednostavno

Jagode, kao osjetljivo voće, zahtijevaju pažljivu pripremu kako bi se sačuvala njihova svježina i čvrstoća. Ovaj jednostavan vodič će vam pomoći da lako očistite i pripremite jagode za kuhanje.

Potrebni Sastojci:

  • 1 kg zrelih jagoda
  • 200 g šećera
  • 1 limun

Način Pripreme:

Priprema Jagoda:

  1. Pranje i Čišćenje:
    • Jagode operite pod mlazom hladne vode kako biste uklonili prljavštinu i pesticide.
    • Uklonite peteljke i sve oštećene delove plodova.
    • Potopite jagode u posudu sa hladnom vodom u koju ste dodali sok od jednog limuna. Ovaj korak pomaže da jagode zadrže svoju boju i svežinu.
  2. Dodavanje Šećera:
    • U šerpu stavite sloj jagoda, a preko njega pospite sloj šećera. Nastavite redati jagode i šećer dok ne potrošite sve sastojke.
    • Pokrijte šerpu i ostavite jagode da stoje nekoliko sati ili preko noći na hladnom mestu. Ovo će omogućiti jagodama da puste sok i šećeru da se rastvori.
  3. Kuvanje:
    • Stavite šerpu na srednju vatru i kuvajte jagode. Tokom kuvanja, skidajte penu koja se formira na površini.
    • Kuvajte dok jagode ne omekšaju i dok se smjesa ne zgusne.

Pakovanje i Čuvanje:

  1. Hlađenje:
    • Preko šerpe stavite čistu kuhinjsku krpu namočenu u hladnu vodu i ostavite da se smjesa potpuno ohladi.
  2. Punjenje Tegli:
    • Ohlađene jagode sipajte u sterilizovane tegle.
    • Tegle dobro zatvorite i čuvajte ih u frižideru ili na hladnom i tamnom mjestu, poput podruma.

Priprema Voća Po Kilogramu:

  1. Postupak:
    • Pripremanje voća kilogram po kilogram je najbolji način da osigurate temeljito pranje i čišćenje.
    • Prvi kilogram jagoda potopite na kratko u hladnu vodu. Dok se taj kilogram natapa, odaberite i očistite sljedeći kilogram, birajući samo cijele i neoštećene jagode.
  2. Pranje i Ceđenje:
    • Jagode iz prvog kilograma operite pod mlazom vode, jednu po jednu, i stavite ih u cjedilo da se ocijede.
    • U međuvremenu, drugi kilogram potopite u čistu hladnu vodu.
  3. Liječenje Limunovim Sokom:
    • Prvi kilogram jagoda, nakon što se ocijede, stavite u posudu sa vodom i limunovim sokom. Ponovite ovaj proces za svaki naredni kilogram voća.
  4. Finalna Priprema:
    • Na kraju, sve jagode ocijedite iz kisele vode i stavite ih u šerpu za dalju obradu. Na ovaj način ćete brzo i efikasno pripremiti voće koje će biti savršeno oprano, očišćeno i spremno za kuvanje.

Ovaj metod omogućava da se jagode optimalno pripreme, održavajući njihovu svježinu i kvalitet. Tako pripremljene jagode možete koristiti za razne recepte, uključujući džemove, prelive za kolače ili jednostavno uživanje u svježem voću.

Preporučujemo