Ortopedski hirurzi nude listu uzroka i znakova upozorenja za abnormalnosti, od kojih bol u ramenu i ruci mogu biti potencijalni simptomi.

Česta nelagoda u ramenu i ruci može ukazivati ​​na prisustvo jedinstvenog stanja koje se naziva smrznuto rame.

Prema dr. Ortopedski hirurg Scott Smith kaže da se ovaj problem često susreće i da je uzrokovan kombinacijom nedovoljne sinovijalne tekućine u zglobovima i fuzijom vezivnog tkiva i kostiju. Jaki bol u ramenu koji se proteže u ruku ukazuje na “smrznuto rame”.

Kasnije se smanjuje pokretljivost zahvaćenog zgloba. Trenutni problem nije se pojavio iz vedra neba; Umjesto toga, dešava se u nizu od tri različite faze. Početna faza se naziva inflamatorna faza i karakteriše je intenzivna nelagoda. Sljedeća je faza zastoja, tokom koje kretanje postaje ograničeno i bolno, iako u manjoj mjeri.

Konačno, postoji faza oporavka, koja dovodi do obnavljanja normalne funkcije tkiva i kasnijeg nestanka boli i ograničenja kretanja”, objašnjava on. Većina oboljelih od bolesti je u dobi između 40 i 60 godina, s većom prevalencijom u žene visoko.

Zdravstveni problemi koji mogu pogoršati stanje uključuju dijabetes, ograničenu pokretljivost nakon ozljede ili operacije, a neka istraživanja sugeriraju moguću vezu između smrznutog ramena i stanja kao što su bolesti srca, problemi sa štitnom žlijezdom i Parkinsonova bolest.
Pojava “smrznutog ramena” ne može se pripisati drugim prepoznatljivim faktorima rizika, pogađa i dominantne i nedominantne ruke, a nema istraživanja koja bi pokazala vezu između određenih zanimanja i stanja. Odmor, umjerena fizikalna terapija i istezanje, te lijekovi protiv bolova kada su sigurni, sve su održive opcije za liječenje smrznutog ramena.

ŠTA JE NAJBOLJE DA JEDETE ZA VEČERU? Nutricionistkinja Marija nam otkiva dve ključne stvari za dobro varenje

Nutricionista Marija Milanović otkriva šta voli da jede za večeru. Njen savet je jednostavan, brz za pripremu i veoma zdrav jer je večera poslednji obrok u danu, pa nije uvek lako napraviti pravi izbor i izabrati hranu sa manje kalorija. Osjećaj sitosti cijelu noć do doručka sljedećeg dana. Nutricionistica Marija Milanović na našem portalu ističe da je pored izbora namirnica izuzetno važno i vreme jela: „Da biste omogućili bolju probavu hrane i dali osećaj opuštenosti u stomaku, najbolje je najkasnije do prije spavanja 2 sata za večeru “Prvo pripremite piletinu, začinite i ispecite po želji, a zatim narežite na komade. Salatu operite i nasjeckajte po potrebi ili je kupite unaprijed narezanu ako nemate vremena. Dodajte malo cherry paradajza (možete ih prepoloviti ili na četvrtine ako želite). Dodajte narezanu piletinu sa roštilja, dodajte maslinovo ulje, limun i grčki jogurt, te željene začine.

Ovo je praktična večera za koju je potrebno oko 20 minuta da se pripremi i koju možete ponijeti sa sobom gdje god da krenete. Nutricionisti nude još jedno rješenje: „Osim ove varijante možete izabrati i svježi sir sa salatom i sjemenkama, te bijelu ribu sa grilovanim povrćem (bakalar, pastrmka, brancin, orade). Isprobajte neki od njenih prijedloga za ukusnu i izdašnu večeru.

10 pravila za dugovečnost japanskog doktora: Ako želite da doživite duboku starost, uradite ovo

 

Preporučujemo