Pecivo od ružmarina i slanine predstavlja zadivljujuću kombinaciju okusa koji se tope, stvarajući aromatičnu i sočnu teksturu koja će oduševiti ljubitelje pečenja. Kombinacija zemljanog ružmarina i slane slanine stvara pravu simfoniju okusa, unoseći aromu Mediterana i bogatstvo okusa lokalnih pekarnica u svaku krišku.

Ružmarin operite, osušite i nasjeckajte. Na radnu dasku stavite brašno i po rubovima pospite 2 žličice soli. Samo zagrijte 400 ml vode dok ne postane mlaka. Kvasac razdrobite u vodu i dobro promiješajte da se otopi. Napravite udubinu u sredini hrpe brašna i ulijte vodu s kvascem. Ružmarin je zimzelena mediteranska biljka. Njegovo ime dolazi od latinske riječi ros marinus, što znači “morska rosa”.

Najčešće se koristi kao začin u mediteranskoj kuhinji ili u obliku eteričnog ulja. Posebnu pažnju zaslužuje ne samo zbog aromatičnog mirisa i jakog ljutog okusa, već i zbog brojnih zdravstvenih dobrobiti za fizičko i psihičko zdravlje. Mnogi ga smatraju najzdravijim mediteranskim začinom.

MATERIJAL :

– Tijesto:
400 g glatkog brašna
Sol
20 ml ulja
110 ml mlijeka
110 ml vode
15 g svježeg kvasca
Malo tanko narezane slanine i svježeg ružmarina

– Premaz:
10 ml maslinovog ulja
korijandar
mljeveni češnjak

PRIPREMA :

1.
Svježi kvasac razmutiti u toploj vodi i mlijeku, od ove smjese i ostalih sastojaka zamijesiti tijesto i ostaviti da odstoji oko pola sata.

2.
Tijesto podijeliti na 16 loptica i rasporediti u željeni oblik.

3.
Pecite na 200 stupnjeva oko 25 minuta, vruće premažite mješavinom maslinovog ulja, peršina i češnjaka.

Preporučujemo