Krofnice iz rerne
POTREBNI SASTOJCI:
- 350 g brašna tip 550
- 150 ml toplog mleka
- 1/2 kockice kvasca
- 4-5 kašika šećera
- 2 kašike mekog maslaca
- Prstohvat soli
- 1 jaje
Priprema krofnica:
- Pomešajte šećer, toplo mleko i kvasac, mešajući dok se kvasac ne rastvori.
- Postepeno dodajte brašno, so i jaje, mešajući dok se delimično ne sjedine. Zatim ubacite maslac.
- Mešajte testo oko 10 minuta dok se maslac i testo ne sjedine. Tekstura testa će biti lepljiva, što je normalno – nemojte dodavati dodatno brašno. Nastavite mešanje dok se svi sastojci ne sjedine i testo ne prestane da se lepi za površine.
- Podelite testo na 7-8 jednakih delova i oblikujte kuglice. Ostavite kuglice da odstoje 35 minuta.
- Pecite testo u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C, 15-17 minuta.
- Ubrizgajte zagrejanu marmeladu od šipka u peciva pomoću šprice iz apoteke.
- Premažite peciva rastopljenim maslacem i pospite šećerom u prahu.
Pita od jabuka
POTREBNI SASTOJCI:
- Za testo:
- 600 g brašna s visokim sadržajem glutena
- 200 g šećera (smrviti u prah)
- 1 pakovanje praška za pecivo (ili 1 kašičica sode bikarbone)
- 2 umućena žumanca
- 2 kašike pavlake
- 120 g neotopljene masti
- Mleko po želji
- Za punjenje od jabuka:
- 2,5 kg jabuka
- 2 pakovanja vanilin šećera
- Malo cimeta, karanfilića i đumbira
- 1 kašika čokolade u prahu
- Nekoliko kašika mrvica hleba (ili kolačića)
- 100-150 g šećera (po želji)
- 4 belanca (čvrsto umućena)
Priprema pite od jabuka:
- Pomešajte sve sastojke za testo i ostavite da odstoji.
- Za fil, ogulite i narendajte jabuke, stavite ih u dublju posudu i dinstajte na laganoj vatri dok ne omekšaju i ne porumene. Ostavite jabuke da se ohlade i ocedite višak tečnosti.
- Dodajte vanilin šećer, cimet, karanfilić, đumbir, čokoladu u prahu, mrvice i šećer. Na kraju lagano umešajte čvrst sneg od belanaca.
- Razvaljajte polovinu testa i stavite na podmazan i brašnom posut pleh. Premažite filom, zatim prekrijte drugim delom testa.
- Viljuškom izbodite testo na nekoliko mesta da omogućite kruženje vazduha tokom pečenja.
- Lagano nauljite testo i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 190°C dok ne porumeni.
- Izvadite pitu iz rerne i pospite šećerom u prahu po želji.
Bonus saveti:
- Pitu možete zamrznuti i peći direktno iz zamrzivača, uz produženo vreme pečenja.
- Peciva dobro zatvorite u vrećicama za zamrzavanje, isecite na veće komade, odmrznite u mikrotalasnoj pećnici, malo ohladite i narežite na kocke ili kriške.
Preporučujemo