Breskva (Prunus persica) je voće koje potječe iz Kine i od tada je široko rasprostranjeno diljem svijeta. Kao član obitelji ruža (Rosaceae), blisko je povezan sa šljivama, trešnjama i marelicama. Ovo voće ima slatko, sočno meso i meku kožu koja može biti glatka ili nejasna, ovisno o vrsti. Općenito, breskve se dijele u dvije osnovne kategorije: one s nejasnom kožom i one s glatkom kožom, koje se nazivaju nektarine.

DAR ZA ONE KOJI JE TRAŽE: Ova izvanredna biljka učinkovito razgrađuje različite vrste kamenaca, pročišćava krv i pomaže kod stanja poput artritisa, reume i gihta. Poznat kao vrijesak, ovaj uspravni zimzeleni polugrm može narasti do značajne visine i cijenjen je zbog svog širokog spektra ljekovitih svojstava. Posebno je poznat po svojoj sposobnosti da otapa različite kamence, čisti krvožilni sustav i ublažava probleme poput artritisa, reume i gihta. Osim toga, igra vitalnu ulogu u borbi protiv infekcija koje utječu na bubrege, mokraćni mjehur i mokraćni trakt. Vrijesak obiluje ljekovitim spojevima, uključujući arbutin, tanine i saponine, a posebno je poznat po svojoj snazi ​​u otapanju kamenaca.

  • U konvencionalnoj medicini vrijesak se smatra učinkovitim lijekom za različite vrste kamenaca. Za najbolje rezultate neophodno je redovito piti čaj od vrijeska tijekom nekoliko mjeseci. Naime, čaj od cvjetova vrijeska, posebno kada se priprema od cvjetova ubranih u jesen, smatra se vrlo učinkovitim rješenjem za žučne kamence, bubrežne kamence i kamence u mjehuru. Osim toga, vrijesak igra važnu ulogu u smanjenju upale u različitim dijelovima tijela, uključujući bubrege, mjehur, mokraćni trakt, prostatu, jajovode i jajnike.

Ova biljka pospješuje cirkulaciju krvi, smanjuje razinu šećera i masnoća u krvi te pomaže u borbi protiv problema poput ateroskleroze, neadekvatne cirkulacije u nogama i nestabilnog krvnog tlaka. Prvenstveno se od vrijeska kuha čaj koji djeluje kao lijek za niz unutarnjih i vanjskih bolesti. Istraživanja pokazuju da kupke od vrijeska mogu biti korisne za liječenje stanja kože, uključujući osipe, ekceme, prištiće, lišajeve i gljivične infekcije. Osim toga, oblozi dobiveni od ove biljke mogu ublažiti simptome povezane s upalom oka, glaukomom i konjuktivitisom.

Koji su koraci potrebni za izradu najukusnijeg pekmeza od breskvi? Počnite s pranjem i guljenjem breskvi, zatim ih narežite na male komadiće i izvadite koštice. Jednu breskvu odvojite da je narežete na male kockice dok ostale breskve pasirate. Zatim premjestite pire u zdjelu. Uzmite lonac za miješanje pirea od breskve sa šećerom i stavite ga na srednju vatru. Pustite da se šećer otopi dok kuhate 5 minuta na ovoj temperaturi.

Kad se počnu stvarati mjehurići, dodajte sok limete i dobro promiješajte. Nakon dodatnih 5 minuta kuhanja ubacite breskve narezane na kockice i nastavite dobro miješati. Ostavite smjesu da kuha još 5 minuta. Kad se počne zgušnjavati, pažljivo uklonite pjenu koja se stvorila na površini. Za nekoliko minuta smjesa će postići sjajan izgled i gustu teksturu. U ovom trenutku isključite vatru i ostavite da odstoji 5 minuta. Zatim džem ulijte u sterilizirane staklenke i ostavite da se ohlade.

Preporučujemo