Recept za kremastu čorbu od belog mesa

Ova ukusna čorba od belog mesa je idealan izbor za topli obrok koji će zadovoljiti sve članove porodice. Kombinacija mesa, povrća i kremastih sastojaka daje bogat ukus i kremastu teksturu koja je savršena za hladnije dane.

Potrebni sastojci:

  • 500 g belog mesa (pilećeg ili telećeg)
  • 1 crni luk, sitno iseckan
  • 2 mrkve, iseckane na kockice ili kolutove
  • 1 veći krompir, isečen na kockice
  • 1 pavlaka (180 ml)
  • 1 jaje
  • 2 lista lovora
  • So, biber, suvi začin po ukusu
  • 1 limun
  • Ulje za prženje
  • 2 zlice brašna
  • 750 ml vode

Postupak pripreme

  1. Priprema baze čorbe:
    U šerpi zagrejte malo ulja na srednje jakoj vatri. Dodajte sitno iseckan crni luk i dinstajte ga oko 5 minuta dok ne postane staklast.
  2. Dodavanje povrća:
    Dodajte iseckane mrkve u šerpu sa lukom i dinstajte ih dok malo ne omekšaju.
  3. Dodavanje mesa:
    Ubacite belo meso isečeno na kockice i pržite ga zajedno sa lukom i mrkvom oko 5 minuta, dok meso ne pobeli.
  4. Zgušnjavanje smese:
    Posolite po ukusu, a zatim dodajte 2 kašike brašna. Dobro promešajte da se brašno sjedini sa sastojcima, formirajući lagano zgušnjavanje.
  5. Dodavanje vode i krompira:
    Postepeno dolivajte polovinu vode (375 ml) i nastavite mešati dok se smesa ne zgusne. Zatim dodajte krompir, preostalu vodu (još 375 ml), suvi začin, biber po ukusu i listove lovora. Poklopite šerpu i smanjite temperaturu na srednje nisku.
  6. Kuvanje čorbe:
    Kuvajte čorbu oko pola sata, ili dok se krompir ne skuva i meso ne postane mekano.
  7. Priprema smese od pavlake i jaja:
    U posebnoj posudi umutite jaje sa pavlakom dok ne dobijete glatku smesu. Dodajte 2-3 kutlače vruće čorbe u smesu od jaja i pavlake, dobro promešajte da se sjedini i da ne bude grudvica.
  8. Dodavanje smese u čorbu:
    Sipajte smesu od pavlake i jaja nazad u šerpu sa čorbom. Dobro promešajte da se sve sjedini i da čorba dobije kremastu konzistenciju.
  9. Finalni dodir s limunom:
    Po želji, iscedite polovinu limuna u čorbu kako biste dobili osvežavajuću kiselkastu notu.

Dodatni saveti za savršenu čorbu

  1. Izaberite kvalitetno meso: Sveže belo meso, poput piletine ili teletine, poboljšaće ukus i teksturu čorbe.
  2. Prilagodite začine po ukusu: Tokom kuvanja, prilagodite so, biber i suvi začin prema svojim preferencijama za bogatiji ukus.
  3. Ostavite čorbu da odstoji: Nakon kuvanja, ostavite čorbu da odstoji nekoliko minuta pre dodavanja smese od pavlake i jaja kako bi se ukusi bolje proželi.
  4. Dodajte svežinu limuna: Limunova kiselost najbolje se izražava ako se doda neposredno pre serviranja.
  5. Eksperimentišite s povrćem: Pored šargarepe i krompira, možete dodati celer, grašak ili paradajz kako biste obogatili ukus i teksturu čorbe.

Ova čorba od belog mesa je jednostavna za pripremu, a njen bogat i kremast ukus oduševiće sve ljubitelje domaćih obroka. Idealan je izbor za toplu večeru ili kao predjelo koje će obogatiti svaki obrok.

Preporučujemo