Recept za kremastu čorbu od belog mesa
Ova ukusna čorba od belog mesa je idealan izbor za topli obrok koji će zadovoljiti sve članove porodice. Kombinacija mesa, povrća i kremastih sastojaka daje bogat ukus i kremastu teksturu koja je savršena za hladnije dane.
Potrebni sastojci:
- 500 g belog mesa (pilećeg ili telećeg)
- 1 crni luk, sitno iseckan
- 2 mrkve, iseckane na kockice ili kolutove
- 1 veći krompir, isečen na kockice
- 1 pavlaka (180 ml)
- 1 jaje
- 2 lista lovora
- So, biber, suvi začin po ukusu
- 1 limun
- Ulje za prženje
- 2 zlice brašna
- 750 ml vode
Postupak pripreme
- Priprema baze čorbe:
U šerpi zagrejte malo ulja na srednje jakoj vatri. Dodajte sitno iseckan crni luk i dinstajte ga oko 5 minuta dok ne postane staklast. - Dodavanje povrća:
Dodajte iseckane mrkve u šerpu sa lukom i dinstajte ih dok malo ne omekšaju. - Dodavanje mesa:
Ubacite belo meso isečeno na kockice i pržite ga zajedno sa lukom i mrkvom oko 5 minuta, dok meso ne pobeli. - Zgušnjavanje smese:
Posolite po ukusu, a zatim dodajte 2 kašike brašna. Dobro promešajte da se brašno sjedini sa sastojcima, formirajući lagano zgušnjavanje. - Dodavanje vode i krompira:
Postepeno dolivajte polovinu vode (375 ml) i nastavite mešati dok se smesa ne zgusne. Zatim dodajte krompir, preostalu vodu (još 375 ml), suvi začin, biber po ukusu i listove lovora. Poklopite šerpu i smanjite temperaturu na srednje nisku. - Kuvanje čorbe:
Kuvajte čorbu oko pola sata, ili dok se krompir ne skuva i meso ne postane mekano. - Priprema smese od pavlake i jaja:
U posebnoj posudi umutite jaje sa pavlakom dok ne dobijete glatku smesu. Dodajte 2-3 kutlače vruće čorbe u smesu od jaja i pavlake, dobro promešajte da se sjedini i da ne bude grudvica. - Dodavanje smese u čorbu:
Sipajte smesu od pavlake i jaja nazad u šerpu sa čorbom. Dobro promešajte da se sve sjedini i da čorba dobije kremastu konzistenciju. - Finalni dodir s limunom:
Po želji, iscedite polovinu limuna u čorbu kako biste dobili osvežavajuću kiselkastu notu.
Dodatni saveti za savršenu čorbu
- Izaberite kvalitetno meso: Sveže belo meso, poput piletine ili teletine, poboljšaće ukus i teksturu čorbe.
- Prilagodite začine po ukusu: Tokom kuvanja, prilagodite so, biber i suvi začin prema svojim preferencijama za bogatiji ukus.
- Ostavite čorbu da odstoji: Nakon kuvanja, ostavite čorbu da odstoji nekoliko minuta pre dodavanja smese od pavlake i jaja kako bi se ukusi bolje proželi.
- Dodajte svežinu limuna: Limunova kiselost najbolje se izražava ako se doda neposredno pre serviranja.
- Eksperimentišite s povrćem: Pored šargarepe i krompira, možete dodati celer, grašak ili paradajz kako biste obogatili ukus i teksturu čorbe.
Ova čorba od belog mesa je jednostavna za pripremu, a njen bogat i kremast ukus oduševiće sve ljubitelje domaćih obroka. Idealan je izbor za toplu večeru ili kao predjelo koje će obogatiti svaki obrok.
Preporučujemo