Hipertenzija sve više pogađa mlađe ljude, a ne samo starije ljude kako se ranije mislilo.
Moderan način života, uključujući nedostatak fizičke aktivnosti i loše navike u ishrani, glavni su razlozi za ovaj trend. Osim toga, mladi ljudi su pod povećanim rizikom od srčanih bolesti.
Savjeti za prirodno snižavanje visokog krvnog pritiska
Pravilna ishrana: Uključite hranu bogatu kalijumom i magnezijumom u svoju ishranu. Istraživanja pokazuju da ova dijeta može značajno smanjiti visok krvni pritisak.
Namirnice koje snižavaju krvni pritisak:
Agrumi: grejpfrut, narandže, limun.
Masna riba: kao što je losos.
Lisnato povrće: blitva, spanać.
Sjemenke: bundeva, chia, lan.
Mahunarke: soja, sočivo.
Bobičasto voće: jagode, borovnice, maline.
Žitarice: Amarant.
Orašasti plodovi: pistacije.
Povrće: šargarepa, celer, paradajz, brokoli.
Mliječni proizvodi: grčki jogurt.
Bilje i začini: šafran, limunska trava, crni kim, ginseng, cimet, kardamom, bosiljak, đumbir.
Cvekla i sok od cvekle.
Biljni čaj za liječenje visokog krvnog pritiska:
Kamilica, lavanda, ruža, hibiskus: Ovi čajevi su poznati po svojim opuštajućim svojstvima i sposobnosti da snize krvni pritisak.
zdrav način života:
Fizička aktivnost: Redovno hodanje ili vježbanje mogu značajno poboljšati zdravlje srca i sniziti krvni tlak.
Smanjite unos natrijuma (soli): ovo pomaže u kontroli krvnog pritiska.
Ograničite alkohol i kofein: Pretjerana konzumacija može negativno utjecati na krvni tlak.
Izbjegavajte duhanske proizvode: nikotin može uzrokovati privremeno povećanje krvnog tlaka.
Ako primijetite da često imate visok krvni tlak, vrijedi se posavjetovati sa svojim liječnikom kako biste utvrdili tačan uzrok i preporučili najbolji tretman.
ŠTA JE NAJBOLJE DA JEDETE ZA VEČERU? Nutricionistkinja Marija nam otkiva dve ključne stvari za dobro varenje
Nutricionista Marija Milanović otkriva šta voli da jede za večeru. Njen savet je jednostavan, brz za pripremu i veoma zdrav jer je večera poslednji obrok u danu, pa nije uvek lako napraviti pravi izbor i izabrati hranu sa manje kalorija. Osjećaj sitosti cijelu noć do doručka sljedećeg dana. Nutricionistica Marija Milanović na našem portalu ističe da je pored izbora namirnica izuzetno važno i vreme jela: „Da biste omogućili bolju probavu hrane i dali osećaj opuštenosti u stomaku, najbolje je najkasnije do prije spavanja 2 sata za večeru “Prvo pripremite piletinu, začinite i ispecite po želji, a zatim narežite na komade. Salatu operite i nasjeckajte po potrebi ili je kupite unaprijed narezanu ako nemate vremena. Dodajte malo cherry paradajza (možete ih prepoloviti ili na četvrtine ako želite). Dodajte narezanu piletinu sa roštilja, dodajte maslinovo ulje, limun i grčki jogurt, te željene začine.
Ovo je praktična večera za koju je potrebno oko 20 minuta da se pripremi i koju možete ponijeti sa sobom gdje god da krenete. Nutricionisti nude još jedno rješenje: „Osim ove varijante možete izabrati i svježi sir sa salatom i sjemenkama, te bijelu ribu sa grilovanim povrćem (bakalar, pastrmka, brancin, orade). Isprobajte neki od njenih prijedloga za ukusnu i izdašnu večeru.
10 pravila za dugovečnost japanskog doktora: Ako želite da doživite duboku starost, uradite ovo