Bijeli luk je poznat po mnogim zdravstvenim prednostima, ali nije pogodan za svakoga. Nutricionista Natalija Nefedova objašnjava ko može da uživa u njegovim blagodetima, a ko treba da bude oprezan.
Zdravstvene prednosti crnog luka
Luk je bogat nutrijentima kao što su vitamin C i vitamini B-kompleksa, folna kiselina, gvožđe, vlakna i antioksidansi. Njegovi specifični sastojci pomažu u smanjenju upale i jačanju imuniteta. Prema riječima stručnjaka, ovo povrće je posebno korisno za osobe koje pate od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, pa čak i onkoloških bolesti.
- “Luk sadrži flavonoide, koji deluju kao moćni antioksidansi. Smanjuju upalne procese u organizmu i pozitivno utiču na zdravlje i imunitet srca”, rekla je za Sputnjik njuz Natalija Nefedova, članica Kanadskog udruženja dijetetičara.
Osim toga, luk može pomoći u smanjenju unosa soli jer poboljšava okus hrane i smanjuje potrebu za dodatnom soli.
prevencija umjesto liječenja
Iako je luk poznat po svojim zdravstvenim prednostima, Nefedova naglašava da ga ne treba koristiti samo kao lijek za bolesti. Redovna konzumacija luka može pomoći u prevenciji mnogih zdravstvenih problema.
- “Jedina mana luka je to što njegov karakterističan miris može izaći kroz pore kože”, dodaje ona.
Kada treba biti oprezan?
Za neke ljude, luk može izazvati nelagodu. Osobe s osjetljivim želucem, gastritisom ili problemima s kiselinom trebaju ograničiti njegovu upotrebu.
- “To ne znači da ga treba u potpunosti izbjegavati, uzimajte količinu koju vaše tijelo može podnijeti bez ikakvih problema”, savjetuje Nefedova. “
Savjeti za skladištenje
Kako bi luk zadržao svoja korisna svojstva, preporučuje se da ga čuvate u frižideru. Također, glavice luka treba odvojiti kako bi se izbjeglo kvarenje.
Pravilna konzumacija i skladištenje luka osiguravaju da dobijete sve njegove zdravstvene beneficije, a minimizirate rizike za vaš probavni sistem.
Zašto je luk toliko važan u ishrani?
Luk je sastavni dio tradicionalnih kuhinja širom svijeta. Osim što poboljšava ukus hrane, on je i prirodni saveznik zdravlja. Njegovi antioksidansi neutraliziraju slobodne radikale i na taj način smanjuju rizik od kroničnih bolesti kao što su bolesti srca i dijabetes. Osim toga, bogata vlakna doprinose zdravlju probave, promovišući pravilnu probavu i smanjujući zatvor.
- Jedinstvena kombinacija nutrijenata u crnom luku također pomaže u regulaciji šećera u krvi, što je posebno važno za osobe s dijabetesom. Redovna konzumacija luka pomaže u stabilizaciji šećera u krvi i poboljšanju osjetljivosti na inzulin.
Crni luk jača imunitet
Luk se često koristi kao prirodni lijek za jačanje imuniteta tokom hladnijih mjeseci. Njegov sadržaj vitamina C stimuliše proizvodnju bijelih krvnih zrnaca, koji su neophodni za odbranu tijela od infekcija. Osim toga, spojevi sumpora u luku imaju antibakterijska svojstva koja pomažu u borbi protiv prehlade i gripa.