Ako shvatite njihove zdravstvene prednosti, češće ćete ih uključivati ​​u svoju ishranu. Grožđice su odličan izvor energije, bogate dijetalnim vlaknima i raznim fitonutrijentima. Imaju dvostruko veći sadržaj antioksidansa od svježeg grožđa. Grožđice se proizvode sušenjem grožđa i jedna su od najpopularnijih vrsta sušenog voća. One su zdrava hrana i imaju mnoga ljekovita svojstva.

  • Popularnost ove prakse uspostavili su stari Egipćani i Feničani, a na kraju se proširila po cijelom zapadnom svijetu. Zbog dugog vijeka trajanja, od davnina se koriste kao izvor energije na dugim i napornim putovanjima. Oni su bili ključni izvor energije na brodu Christopher Columbus, pokretali su astronauta Scotta Carpentera tokom arktičke ekspedicije Roberta E. Pearyja 1962. i pokretali trupe generala Hanibala dok su marširali kroz Alpe.

Trenutno su ovi proizvodi cijenjeni zbog svog odličnog okusa i razumne cijene, što ih čini odličnom alternativom desertima. Oni su uglavnom omiljeni u pravljenju kolača i imaju nekoliko zdravstvenih prednosti. Bogata hranjivim tvarima i korisnim svojstvima: grožđice su odličan izvor energije, bogate dijetalnim vlaknima i raznim fitonutrijentima. Imaju dvostruko veći sadržaj antioksidansa od svježeg grožđa.

Osim toga, obezbeđuju adekvatne količine esencijalnih minerala kao što su kalcijum, gvožđe, mangan, magnezijum, bakar, fluor i cink, kao i vitamine B, uključujući tiamin, riboflavin, piridoksin i folat. U 100 grama grožđica naći ćete: 299 kalorija, 79,8 grama ugljikohidrata, 3 grama proteina, 0,5 grama masti i 3,7 grama dijetalnih vlakana, što je ekvivalentno 10% preporučenog dnevnog unosa.

Grožđice pomažu u regulaciji težine i kolesterola, pomažu probavi i smanjuju rizik od raka debelog crijeva zbog sadržaja vlakana. Odličan su izvor energije za sportiste. Njihov jedinstveni nutritivni profil čini ih pogodnim za svakoga. Kao i ostalo sušeno voće, odlično je za jelo tokom hladnijih meseci jer obezbeđuje esencijalne vitamine i minerale. Osim toga, grožđice su bogate željezom i igraju ključnu ulogu u liječenju anemije.

Vitamin B kompleks pomaže u stvaranju novih krvnih stanica, dok povećani nivoi bakra pomažu u stvaranju crvenih krvnih zrnaca. Oni štite zdravlje srca i krvnih sudova. Redovna konzumacija grožđica povezana je sa nižim krvnim pritiskom. Ovaj efekat se može pripisati različitim nutrijentima sadržanim u grožđicama, od kojih je najznačajniji njihov visok sadržaj kalijuma – 100 grama grožđica sadrži 749 miligrama kalijuma.

  • Kalijum je mineral za koji se zna da pomaže u smanjenju tonusa krvnih sudova, čime se snižava krvni pritisak. Oni kontrolišu nivo šećera u krvi.

Brojne studije pokazuju da grožđice mogu pomoći u smanjenju porasta inzulina nakon obroka, problem s kojim se suočavaju osobe s dijabetesom. Podržavaju stabilnu apsorpciju šećera u tijelu i pomažu u kontroli njegovog nivoa, što je od vitalnog značaja za osobe sa bilo kojom vrstom dijabetesa.

Osim toga, grožđice pomažu u oslobađanju leptina i grelina, hormona koji potiču osjećaj sitosti, čime se smanjuje mogućnost prejedanja i olakšava pridržavanje prehrane. Zaštitite svoj vid. Grožđice su korisne za održavanje zdravog vida zbog svojih polifenolnih fitonutrijenata.

Ovi nutrijenti štite od oštećenja slobodnih radikala i pomažu u sprječavanju makularne degeneracije, gubitka vida i katarakte.

 

Preporučujemo