Ovaj recept za Merisinu tortu predstavlja savršenu kombinaciju okusa čokolade, mljevenih oraha i limunove korice, koja stvara kolač bogatog i profinjenog okusa. Iako se na prvi pogled može činiti kompliciranim, postupci su zapravo jednostavni, a rezultat je vrijedan svakog truda.
Sastojci:
Kore:
- 1,5 pakovanja rozen kora
- 1,5 litara mlijeka
- 5 jaja
- 800 grama šećera
- 12 žlica brašna
- 400 grama kvalitetne čokolade za kuhanje
- 500 grama mljevenih oraha
- 4 paketića vanilin šećera
- Naribana korica jednog limuna
Glazura:
- 100 grama čokolade za kuhanje
- 1/2 šalice mlijeka
- 1/2 šalice šećera
- 1/2 margarina
Upute za pripremu:
- Priprema bjelanjaka:
- Umutite bjelanjke sa 800 grama šećera dok se šećer potpuno ne sjedini. Smjesa ne mora biti previše kruta. Zatim dodajte žumanjke i kratko miješajte dok se sve dobro ne sjedini.
- Priprema smjese s brašnom:
- U posebnoj posudi pomiješajte 12 žlica brašna s malo mlijeka, a ostatak mlijeka zakuhajte.
- Prosijano brašno polako umiješajte u smjesu od jaja, pazeći da se dobro sjedini i ne stvore grudice.
- Kuhanje kreme:
- Kad mlijeko zavrije, maknite ga s vatre i postupno dodajte smjesu od brašna i jaja. Vratite sve zajedno na laganu vatru i miješajte dok smjesa ne postane gusta krema.
- Dodavanje čokolade:
- U zagrijanu kremu umiješajte 400 grama tamne čokolade za kuhanje (npr. Menaz) i miješajte dok se čokolada potpuno ne otopi. Ostavite kremu da se potpuno ohladi uz povremeno miješanje kako bi bila glatka.
- Kombiniranje kreme s orasima:
- U ohlađenu kremu umiješajte 500 grama mljevenih oraha, četiri vrećice vanilin šećera i naribanu koricu limuna. Temeljito promiješajte dok se svi sastojci dobro ne sjedine.
- Slaganje torte:
- Svaku koru premažite tankim slojem kreme i slažite ih jednu na drugu, lagano pritiskajući da se dobro povežu. Ponovite postupak dok ne iskoristite sve kore i kremu.
- Priprema glazure:
- Na pari otopite 100 grama čokolade za kuhanje s 1/2 šalice mlijeka, 1/2 šalice šećera i 1/2 margarina. Miješajte dok glazura ne postane glatka i sjajna.
- Završni sloj:
- Prelijte glazuru preko slojeva kora i kreme te ravnomjerno rasporedite po cijeloj površini torte.
Savjeti za čuvanje:
- Optimalno čuvanje: Prema savjetu, čuvanje torte na hladnoj terasi ili ostavljanje na sobnoj temperaturi nekoliko sati prije hlađenja učinit će koru mekšom i sočnijom nego držanje direktno u hladnjaku.
Posluživanje:
- Neka torta odstoji na hladnom barem nekoliko sati kako bi se svi okusi proželi i korice omekšale.
Ovaj bogat i kremast kolač savršen je za sve posebne prilike i zasigurno će impresionirati sve ljubitelje slastica svojim savršenim okusom i glatkom teksturom!
Preporučujemo