Ovaj recept za Merisinu tortu predstavlja savršenu kombinaciju okusa čokolade, mljevenih oraha i limunove korice, koja stvara kolač bogatog i profinjenog okusa. Iako se na prvi pogled može činiti kompliciranim, postupci su zapravo jednostavni, a rezultat je vrijedan svakog truda.

Sastojci:

Kore:

  • 1,5 pakovanja rozen kora
  • 1,5 litara mlijeka
  • 5 jaja
  • 800 grama šećera
  • 12 žlica brašna
  • 400 grama kvalitetne čokolade za kuhanje
  • 500 grama mljevenih oraha
  • 4 paketića vanilin šećera
  • Naribana korica jednog limuna

Glazura:

  • 100 grama čokolade za kuhanje
  • 1/2 šalice mlijeka
  • 1/2 šalice šećera
  • 1/2 margarina

Upute za pripremu:

  1. Priprema bjelanjaka:
    • Umutite bjelanjke sa 800 grama šećera dok se šećer potpuno ne sjedini. Smjesa ne mora biti previše kruta. Zatim dodajte žumanjke i kratko miješajte dok se sve dobro ne sjedini.
  2. Priprema smjese s brašnom:
    • U posebnoj posudi pomiješajte 12 žlica brašna s malo mlijeka, a ostatak mlijeka zakuhajte.
    • Prosijano brašno polako umiješajte u smjesu od jaja, pazeći da se dobro sjedini i ne stvore grudice.
  3. Kuhanje kreme:
    • Kad mlijeko zavrije, maknite ga s vatre i postupno dodajte smjesu od brašna i jaja. Vratite sve zajedno na laganu vatru i miješajte dok smjesa ne postane gusta krema.
  4. Dodavanje čokolade:
    • U zagrijanu kremu umiješajte 400 grama tamne čokolade za kuhanje (npr. Menaz) i miješajte dok se čokolada potpuno ne otopi. Ostavite kremu da se potpuno ohladi uz povremeno miješanje kako bi bila glatka.
  5. Kombiniranje kreme s orasima:
    • U ohlađenu kremu umiješajte 500 grama mljevenih oraha, četiri vrećice vanilin šećera i naribanu koricu limuna. Temeljito promiješajte dok se svi sastojci dobro ne sjedine.
  6. Slaganje torte:
    • Svaku koru premažite tankim slojem kreme i slažite ih jednu na drugu, lagano pritiskajući da se dobro povežu. Ponovite postupak dok ne iskoristite sve kore i kremu.
  7. Priprema glazure:
    • Na pari otopite 100 grama čokolade za kuhanje s 1/2 šalice mlijeka, 1/2 šalice šećera i 1/2 margarina. Miješajte dok glazura ne postane glatka i sjajna.
  8. Završni sloj:
    • Prelijte glazuru preko slojeva kora i kreme te ravnomjerno rasporedite po cijeloj površini torte.

Savjeti za čuvanje:

  • Optimalno čuvanje: Prema savjetu, čuvanje torte na hladnoj terasi ili ostavljanje na sobnoj temperaturi nekoliko sati prije hlađenja učinit će koru mekšom i sočnijom nego držanje direktno u hladnjaku.

Posluživanje:

  • Neka torta odstoji na hladnom barem nekoliko sati kako bi se svi okusi proželi i korice omekšale.

Ovaj bogat i kremast kolač savršen je za sve posebne prilike i zasigurno će impresionirati sve ljubitelje slastica svojim savršenim okusom i glatkom teksturom!

Preporučujemo