Ovaj recept za povrtnu juhu nudi savršenu ravnotežu okusa, zdravlja i jednostavnosti. Spoj bogatog povrća i hrskavih krutona od parmezana čini ovu juhu savršenim izborom za obrok koji zadovoljava i okusne pupoljke i potrebe za mršavljenjem. Slijedi detaljni opis kako pripremiti ovu ukusnu juhu i domaće krutone.

Sastojci

Za juhu trebat će vam:

  • 1 luk, sitno nasjeckan
  • 2-3 žlice maslinovog ulja
  • Razno povrće: celer, mrkva, slatka crvena paprika, slatka narančasta paprika, tikvica, krumpir (po želji, oko 2 komada svakog)
  • 1 čili papričica, nasjeckana
  • 2-3 češnja češnjaka, mljeveni
  • 1 litra povrtnog temeljca
  • 1 šalica smrznutog graška
  • Svježi peršin, nasjeckan
  • Sol, crni papar, majčina dušica (po ukusu)

Za krutone od parmezana:

  • 4 kriške kruha, narezane na kockice
  • Maslinovo ulje
  • Sol, sušeni češnjak
  • 50 g ribanog parmezana
  • Suha majčina dušica (po ukusu)

Način pripreme

1. Priprema juhe:

  1. Zagrijavanje ulja: U velikoj posudi zagrijte 2-3 žlice maslinovog ulja na srednje jakoj vatri.
  2. Kuhanje luka: Dodajte sitno nasjeckani luk i pirjajte dok ne postane proziran (oko 3-5 minuta).
  3. Dodavanje povrća: U posudu ubacite celer, mrkvu, crvenu i narančastu papriku, tikvice i krumpir, sve narezano na kockice. Dobro promiješajte.
  4. Začinjavanje: Dodajte čili, češnjak, sol, crni papar i majčinu dušicu te sve promiješajte kako bi se začini ravnomjerno rasporedili.
  5. Pirjanje: Pokrijte lonac i pirjajte povrće otprilike 5-7 minuta kako bi omekšalo i razvilo svoje arome.
  6. Dodavanje temeljca: Ulijte 1 litru povrtnog temeljca i pustite juhu da kuha na srednje jakoj vatri oko 15 minuta.
  7. Finalni dodaci: Dodajte smrznuti grašak i peršin, te kuhajte još 3-5 minuta.

2. Priprema krutona od parmezana:

  1. Zagrijavanje pećnice: Prethodno zagrijte pećnicu na 180°C (350°F).
  2. Priprema kruha: Stavite kockice kruha na lim za pečenje i pokapajte ih maslinovim uljem.
  3. Začinjavanje: Pospite solju, sušenim češnjakom, ribanim parmezanom i majčinom dušicom. Dobro promiješajte kako bi svaki komad kruha bio ravnomjerno prekriven začinima.
  4. Pečenje: Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 10-15 minuta, dok krutoni ne postanu zlatno-smeđi i hrskavi.

Posluživanje

  1. Posluživanje juhe: Ulijte toplu juhu u zdjelice i dodajte svježe pripremljene krutone od parmezana.
  2. Ukras: Po vrhu pospite malo svježeg peršina za dodatnu svježinu i boju.
  3. Uživanje: Juha se može poslužiti kao lagani ručak ili večera, uz dodatak svježe salate ili kao predjelo prije glavnog jela.

Savjeti za pripremu

  • Svježe povrće: Koristite svježe i visokokvalitetno povrće za najbolji okus i nutritivne vrijednosti.
  • Prilagodba začina: Kušajte juhu prije posluživanja i prilagodite začine po vlastitom ukusu.
  • Pohrana krutona: Čuvajte ostatke krutona u hermetički zatvorenoj posudi kako bi ostali hrskavi.

Ovaj recept za juhu od povrća nije samo zdrav, već i ukusan, pružajući idealnu kombinaciju okusa i hranjivih sastojaka. Uživajte u svakom zalogaju ove bogate i zadovoljavajuće juhe, upotpunjene hrskavim krutonima!

Preporučujemo