Recept za ukusne uštipke

Ovi domaći uštipci su savršena poslastica za brzi doručak ili užinu. Njihova jednostavna priprema i hrskava tekstura učiniće ih omiljenim obrokom za cijelu porodicu.

Potrebni sastojci:

  • 1 jaje
  • 200 ml jogurta
  • 400 g brašna
  • 1/2 žličice soli
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 žlica ulja

Postupak pripreme uštipaka

  1. Priprema smjese:
    Prvo, umutite jaje u velikoj posudi, zatim dodajte jogurt i većinu brašna (oko 300-350 g). Dodajte so i prašak za pecivo, pa kratko promiješajte dok se sastojci ne sjedine.
  2. Dodavanje ulja i miješenje tijesta:
    Dodajte ulje u smjesu i počnite miješati tijesto na pobrašnjenoj površini. Postepeno dodajte preostalo brašno dok ne dobijete glatku i elastičnu loptu tijesta.
  3. Oblikovanje tijesta:
    Razvaljajte tijesto oklagijom na debljinu od otprilike 5 mm. Zatim izrežite tijesto na 16 trouglova ili bilo koji oblik po želji.
  4. Prženje uštipaka:
    Zagrijte ulje u dubokoj tavi ili šerpi na srednje jakoj vatri. Svaki trougao tijesta spuštajte u zagrijano ulje, prvo stavljajući stranu koja je bila prema gore (suprotnu od stola). Pržite dok se na tijestu ne pojave pukotine i počne da raste.
  5. Završavanje prženja:
    Okrenite trouglove na drugu stranu i pržite ih dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Zatim ih kratko vratite na prvu stranu da se lagano zapeku. Nakon prženja, stavite ih na papirnati ubrus da se ocijede od viška ulja.

Dodatni savjeti za savršene uštipke

  1. Prilagodite debljinu tijesta: Ako volite uštipke deblje ili tanje, prilagodite debljinu tijesta pri razvlačenju oklagijom prema vlastitim preferencijama.
  2. Idealna temperatura ulja: Pazite da ulje bude dovoljno zagrijano prije nego što stavite trouglove tijesta. Idealna temperatura ulja je oko 170-180°C kako bi se uštipci ravnomjerno pržili.
  3. Prženje u manjim serijama: Ne pretrpavajte tavu. Pržite uštipke u manjim serijama kako biste osigurali ravnomjerno prženje i izbjegli naglo snižavanje temperature ulja.
  4. Iskoristite papirnati ubrus: Nakon prženja, stavite uštipke na papirnati ubrus kako bi upio višak ulja i očuvao njihovu hrskavost.
  5. Varijacije oblika: Eksperimentišite s različitim oblicima, poput kuglica ili pravokutnika, za različite vizualne efekte i teksture.

Ovi uštipci su brzi za pripremu i prava poslastica za cijelu porodicu. Možete ih poslužiti uz neki umak po izboru ili kao samostalan obrok. Bez obzira na to kako ih servirate, ova ukusna domaća poslastica sigurno će biti omiljena na vašem stolu.

Preporučujemo