Recept za Sočni Kolač sa Jabukama i Orasima
Ovaj recept za kolač sa jabukama, orasima i cimetom savršena je kombinacija domaćih okusa, koji će vas podsetiti na toplinu i mirise iz bake kuhinje. Sočne jabuke, hrskavi orasi i mirisni cimet čine ovaj kolač savršenim izborom za desert uz kafu ili kao poslasticu tokom dana.
Potrebni Sastojci:
- 4 jabuke, oguljene i narendane
- 3 čaše brašna
- 2 čaše šećera
- 1 čaša ulja
- 2 kašičice sode bikarbone
- Sok od pola limuna
- Cimet po ukusu
- 2-3 šake mljevenih oraha (opcionalno)
Način Pripreme:
- Priprema smjese: U velikoj posudi umutite zajedno brašno, šećer i ulje. Dodajte narendane jabuke, sok od limuna i cimet po ukusu. Zatim dodajte sodu bikarbonu i sve dobro izmiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
- Dodavanje oraha: Ako volite bogatiji okus, dodajte mljevene orahe u smjesu. Orasi će kolaču dati dodatnu teksturu i savršen kontrast sočnosti jabuka.
- Pečenje: Smjesu izlijte u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko 20 minuta, ili dok kolač ne postane zlatno smeđe boje i ne poprimi divan miris.
- Posluživanje: Kada se kolač ohladi, narežite ga na kocke i poslužite uz domaći džem ili pospite šećerom u prahu. Ovaj kolač je jednostavan, ali bogat ukusima i mirisima, te savršeno prati svaki obrok.
Bonus Recept: Carska Čorba – Kremasta Povrtna Poslastica
Ako tražite nešto zdravo i zasitno, carsku čorbu od povrća sigurno ćete obožavati. Ova kremasta čorba se brzo priprema i pruža vam bogatstvo povrća u svakom zalogaju.
Potrebni Sastojci:
- 2 glavice luka
- 2 čena bijelog luka
- 1 praziluk
- 1 šargarepa
- 3 tikvice
- 1 brokula
- Komad svježeg đumbira
- 1 topljeni sir
- Sol i biber po ukusu
- Maslinovo ulje
- 3 kriške hleba
- Crvena paprika
- Osušeni bijeli luk
Način Pripreme:
- Dinstanje povrća: Na srednje jakoj vatri u šerpi zagrijte malo suncokretovog ulja. Dodajte sitno nasjeckani luk i dinstajte dok ne postane proziran. Zatim dodajte praziluk i bijeli luk, i pirjajte dok ne omekšaju.
- Dodavanje povrća: Dodajte narezanu šargarepu i tikvice, i kuhajte nekoliko minuta dok ne počnu omekšavati. Zatim dodajte brokoli narezanu na cvjetiće i sitno nasjeckani đumbir. Sve promiješajte i dodajte vodu da prekrije povrće. Kuhajte oko 15 minuta.
- Dodavanje sira: Kada povrće omekša, dodajte narendani topljeni sir i kuhajte dok se sir potpuno ne otopi. Sir će čorbi dati bogatu i kremastu teksturu.
- Začinjavanje: Dodajte sol, biber i druge začine po ukusu. Kuhajte još nekoliko minuta, zatim blenderom izmiksajte čorbu dok ne postane glatka.
- Priprema hrskavog hleba: U tiganju zagrijte maslinovo ulje sa crvenom paprikom i sušenim bijelim lukom. Narežite hleb na kockice i prepecite ih u ovoj smjesi dok ne postanu hrskave.
- Posluživanje: Poslužite toplu čorbu uz hrskave kockice hleba. Ova kremasta čorba će vas oduševiti bogatstvom okusa i laganom teksturom, a uz dodatak hrskavog hleba stvara savršeni kontrast.
Prijedlog: Čorbu možete poslužiti kao predjelo ili lagani obrok uz salatu ili jednostavno uživati u njenom punom okusu kao glavni obrok.
Preporučujemo