Složenac od cvjetače i brokule s umakom od češnjaka

Ovaj složenac od cvjetače i brokule bogat je povrćem i prepun okusa, što ga čini savršenim prilogom ili glavnim jelom. Uz dodatak umaka od češnjaka, ovo jelo pruža savršenu kombinaciju kremastih, hrskavih i svježih sastojaka, idealno za svaku priliku.

Sastojci:

Za složenac:

  • 1 glavica cvjetače
  • 1 žličica soli (za kuhanje cvjetače)
  • 1 brokula
  • 2 žlice mlijeka
  • 1 poriluk (nasjeckan)
  • Maslinovo ulje (za pirjanje)
  • 8 gljiva (narezane)
  • Crni papar (po ukusu)
  • 1 žuti čili (nasjeckan)
  • 1 grana cherry rajčica
  • 4 jaja
  • 500 ml (2,5 šalice) mlijeka
  • 130 g brašna
  • Kopar i peršin (nasjeckani, po ukusu)
  • 2 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)
  • 150 g sira (naribanog)
  • 2 žlice majoneze
  • 2 žlice grčkog jogurta ili kiselog vrhnja

Za umak:

  • 2 žlice majoneze
  • 2 žlice grčkog jogurta ili kiselog vrhnja
  • 2 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)
  • Sol (po ukusu)

Priprema:

  1. Priprema povrća:
    • Cvjetaču podijelite na cvjetove i stavite je u lonac s vodom. Dodajte 1 žličicu soli i kuhajte 5 minuta, dok ne omekša. Ocijedite i ostavite sa strane.
    • Brokulu podijelite na cvjetiće, dodajte je u kipuću vodu s malo soli i kuhajte 2 minute. Zatim je ocijedite i ostavite sa strane.
  2. Priprema povrća za pirjanje:
    • U tavi zagrijte malo maslinovog ulja na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani poriluk i pirjajte dok ne omekša.
    • Zatim dodajte narezane gljive, sol i crni papar po ukusu, i nastavite kuhati dok gljive ne omekšaju. Na kraju dodajte žuti čili i sve dobro promiješajte.
  3. Sastavljanje složenca:
    • Zagrijte pećnicu na 180°C.
    • U posudu za pečenje stavite kuhanu cvjetaču i brokulu, dodajte pirjano povrće i cherry rajčice.
    • U zdjeli umutite jaja, mlijeko, brašno, kopar, peršin i češnjak. Prelijte ovu smjesu preko povrća u posudi za pečenje.
    • Pospite naribani sir po vrhu.
  4. Pečenje:
    • Pecite složenac u zagrijanoj pećnici 40 minuta, dok vrh ne postane zlatno smeđ i složenac se stegne.
  5. Priprema umaka:
    • U maloj posudi pomiješajte majonezu, grčki jogurt (ili kiselo vrhnje), sitno nasjeckani češnjak i sol po ukusu. Ovaj umak će savršeno nadopuniti složenac.
  6. Posluživanje:
    • Ostavite složenac da se malo ohladi prije nego što ga narežete. Poslužite ga uz pripremljeni umak od češnjaka za dodatni okus.
    • Preporučuje se poslužiti uz svježu zelenu salatu ili hrskavi kruh koji će upiti kremaste sokove iz složenca.

Savjeti za posluživanje:

  • Uparite ovo jelo s hrskavim kruhom kako biste upili ukusan umak.
  • Uz složenac poslužite svježu zelenu salatu za dodatnu hrskavost i svježinu.
  • Za izdašniji obrok, dodajte pečeni krumpir kao prilog.

Ovaj složenac od cvjetače i brokule savršena je kombinacija hranjivih sastojaka i bogatog okusa, a uz dodatak umaka od češnjaka, postaje neodoljiv obrok ili prilog. Jednostavan je za pripremu, a bogatstvo povrća i sirasta tekstura sigurno će oduševiti vaše goste ili ukućane.

Preporučujemo