Bounty torta
Ako volite Bounty čokoladu, ovaj recept za Bounty tortu će vas oduševiti! Ova jednostavna i brza poslastica savršen je izbor kada želite impresionirati goste uz minimalan trud. Uživajte u bogatim okusima tamne čokolade, kokosa i slatke glazure.
Sastojci:
Za podlogu:
- 300 g mljevenog keksa
- 200 g tamne čokolade
- 100 ml mlijeka
Za fil:
- 500 ml mlijeka
- 80 g pšeničnog griza
- 100 g šećera
- 200 g kokosa
Za glazuru:
- 100 ml slatkog vrhnja
- 100 g tamne čokolade
- 40 g maslaca
Priprema:
- Priprema podloge:
- Sitno nasjeckajte tamnu čokoladu i pomiješajte je s mljevenim keksom. Postepeno dodajte mlijeko i miješajte dok smjesa ne postane kohezivna.
- Smjesu prebacite u kalup za torte i ravnomjerno pritisnite rukama da stvorite podlogu. Ostavite sa strane.
- Priprema fila:
- U šerpi pomiješajte mlijeko, šećer i pšenični griz, pa kuhajte na srednjoj vatri uz povremeno miješanje. Kad smjesa postane gusta, maknite je s vatre.
- Dodajte kokos u kuhani griz i dobro promiješajte.
- Prelijte fil preko podloge od keksa i ostavite da se ohladi.
- Priprema glazure:
- Zagrijte slatko vrhnje na laganoj vatri, dodajte tamnu čokoladu i maslac, te miješajte dok smjesa ne postane glatka.
- Prelijte glazuru preko ohlađenog fila i stavite tortu u frižider da se stegne.
- Hlađenje i posluživanje:
- Ostavite tortu da se ohladi najmanje 2 sata u frižideru prije posluživanja. Uživajte u bogatom okusu čokolade i kokosa!
Bonus recept: Rolat od oblatne (Bakin recept)
Ovaj rolat od oblatne je omiljeni recept mnogih generacija. Sa jednostavnom pripremom i bogatim punjenjem, postat će nezaobilazna poslastica u vašem domu.
Sastojci:
- 5 jaja
- 5 šoljica šećera
- 1 čaša mlijeka
- 2 šolje ulja
- 5 šoljica brašna
- 1 paketić vanilin šećera
Za fil:
- 750 ml mlijeka
- 60 g šećera
- 3 kašike brašna
- 125 g putera ili margarina (sobne temperature)
Priprema:
- Priprema kore:
- U zdjeli umutite jaja i šećer dok smjesa ne postane pjenasta. Zatim dodajte mlijeko, ulje, brašno i vanilin šećer. Sve dobro izmiješajte.
- Smjesu ravnomjerno rasporedite na oblatne i pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 30 minuta.
- Priprema fila:
- U šerpi zagrijte mlijeko i šećer dok se šećer ne otopi.
- U posebnoj zdjeli pomiješajte 3 kašike brašna s 250 ml mlijeka kako biste dobili gustu smjesu, pa to dodajte u zagrijano mlijeko. Miješajte dok fil ne postane gust.
- Dodajte puter u vrući fil i miješajte dok se potpuno ne otopi.
- Formiranje rolata:
- Kada se kora ohladi, premažite je pripremljenim filom i zarolajte u čvrst rolat. Ostavite u frižideru da se ohladi prije rezanja.
- Posluživanje:
- Narežite rolat na kriške i poslužite uz kafu ili čaj.
Ovi recepti za Bounty tortu i rolat od oblatne su idealni za ljubitelje slatkog. Jednostavni za pripremu, donose bogatstvo okusa i sigurno će oduševiti vaše ukućane i goste.
Preporučujemo