Savijača sa sirom i prosom je ukusan i tradicionalan recept, savršen za ljubitelje domaćih jela s bogatim punjenjem. Ovaj recept je jednostavan, a tijesto se ručno razvlači, što daje savršenstvo svježine i teksture.

Sastojci:

Za pripremu tijesta:

  • 250 ml tople vode
  • 3 šalice brašna (oko 750 g)
  • 1 mala žličica soli
  • 100 ml običnog ulja

Za nadjev:

  • 1 kg svježeg sira
  • 1 šalica prosa
  • 1 mala žličica soli
  • 2-3 jaja

Za premaz:

  • 1 šalica milerama (ili kiselog vrhnja)

Priprema:

  1. Priprema tijesta:
    • U velikoj zdjeli pomiješajte toplu vodu, brašno, 100 ml ulja i sol. Mijesite dok ne dobijete glatko i ljepljivo tijesto.
    • Tijesto podijelite na tri loptice i premažite ih uljem. Pokrijte ih krpom i ostavite da odstoje 20 minuta.
  2. Priprema nadjeva:
    • U drugoj zdjeli pomiješajte svježi sir, proso, sol i jaja dok ne dobijete homogenu smjesu.
  3. Razvlačenje tijesta:
    • Na pobrašnjenom stolnjaku lagano razvucite prvu lopticu tijesta rukama, premažite je uljem i pažljivo razvlačite do tankih, prozirnih kora.
    • Premažite kore s malo ulja i ravnomjerno rasporedite trećinu nadjeva. Prerežite tijesto na pola i zarolajte svaku polovicu uz pomoć stolnjaka.
  4. Formiranje savijače:
    • Namastite tepsiju i prvu savijaču zarolajte u oblik spirale (kao puževu kućicu). Nastavite motati ostale savijače oko prve dok ne potrošite sve tijesto.
  5. Pečenje:
    • Pecite savijaču u prethodno zagrijanoj pećnici na 250°C oko 25-30 minuta, dok ne dobije zlatnosmeđu boju.
    • Zatim izvadite tepsiju iz pećnice, premažite savijaču s mileramom i vratite u pećnicu na 170°C još 15 minuta.

BONUS RECEPT: Tulumba poslastica

Tulumba je tradicionalni orijentalni desert koji se topi u ustima i ima savršenu ravnotežu hrskavosti i sočnosti. Ovaj recept koristi griz, kokos i jogurt kako bi dobio bogat i sočan okus.

Sastojci:

Za tijesto:

  • 1 jaje
  • 90 ml ulja ili otopljenog maslaca
  • 85 g griza
  • 30 g naribanog kokosa
  • 1 čaša jogurta
  • 190 g brašna
  • 1 velika žličica vanilin šećera
  • 1 velika žličica praška za pecivo

Za sirup:

  • 425 g šećera
  • 500 ml vode
  • Kriška limuna

Priprema:

  1. Priprema sirupa:
    • U tavi pomiješajte šećer, vodu i krišku limuna. Stavite na vatru i kuhajte dok ne provrije. Ostavite da se sirup ohladi.
  2. Priprema tijesta:
    • U zdjeli izmiješajte ulje, jaje, griz, kokos, jogurt, vanilin šećer i prašak za pecivo. Postepeno dodajte brašno, miješajući dok ne dobijete mekano tijesto.
    • Od tijesta napravite valjak i oblikujte male komadiće veličine oko 3 cm. Svaki komad lagano oblikujte prstima i zarežite vilicom kako biste dobili ukrasni uzorak.
  3. Pečenje:
    • Poredajte komade tijesta na pleh i pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko 30-35 minuta, dok ne postanu zlatno smeđi.
  4. Dodavanje sirupa:
    • Kada su pečeni, izvadite ih iz pećnice i prelijte ih ohlađenim sirupom. Pokrijte i ostavite da se sirup dobro upije u kolačiće, oko 60 minuta.

Oba recepta donose slatkoću i toplinu domaće kuhinje. Hurmašice i tulumba savršeno se slažu uz šalicu kave ili čaja, a svaki zalogaj pruža neodoljivu mješavinu hrskavog i sočnog okusa. Uživajte u ovim tradicionalnim delicijama!

Preporučujemo