Ovaj recept za marinirane crvene paprike savršen je za zimnicu i garantira bogat, pikantan okus. Priprema paprika je jednostavna, a rezultira ukusnom marinadom koja čuva paprike tijekom zime.

Sastojci:

  • 50 crvenih paprika
  • 250 ml ulja
  • 250 ml octa
  • Šaka šećera
  • Šaka soli
  • 2-3 glavice češnjaka (sitno nasjeckane)
  • 2 vezice peršina (sitno nasjeckane)
  • Vrećica papra u zrnu

Priprema:

  1. Priprema paprika: Počnite s pečenjem paprika na roštilju ili na štednjaku dok im koža ne postane pougljenjena. Zatim ih pažljivo ogulite, vodeći računa da ne uklonite peteljke, kako bi paprike ostale cijele.
  2. Priprema marinade: U velikom loncu zagrijte ulje, ocat, sol i šećer. Kad marinada prokuha, dodajte paprike i pustite ih da se kuhaju ili prže u marinadi oko 10 minuta na niskoj temperaturi. Tijekom kuhanja ne miješajte ih, već povremeno lagano protresite lonac kako bi se ravnomjerno obložile marinadom.
  3. Slojevi s češnjakom i peršinom: Dok se paprike hlade, sitno nasjeckajte češnjak, peršin i pomiješajte ih s paprom u zrnu. Zatim složite paprike u staklenke na sljedeći način: jedan sloj paprika, zatim sloj mješavine češnjaka i peršina, pa ponovno sloj paprika. Nastavite sve dok ne ispunite staklenku.
  4. Prelijevanje i stajanje: Prelijte staklenke preostalom marinadom, pokrijte ih i ostavite da odstoje preko noći. Ujutro, provjerite razinu tekućine u staklenkama i po potrebi dodajte još marinade. Zatvorite staklenke i ostavite ih za zimsku upotrebu.

Bonus članak: Simptomi bolesne jetre

Bolesna jetra može pokazivati simptome na koži i nogama, što su često prvi znakovi problema sa zdravljem ovog vitalnog organa. Masna jetra ili hepatična steatoza je stanje u kojem se višak masti nakuplja u jetri, što može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema ako se ne prepozna na vrijeme.

Jetra igra ključnu ulogu u metaboliziranju masti, proteina i ugljikohidrata te obavlja brojne druge funkcije važne za ljudsko zdravlje. Prekomjerna konzumacija alkohola ili loša prehrana mogu dovesti do stanja poput alkoholne masne bolesti jetre, koja može uzrokovati ožiljke, upale i u konačnici, zatajenje jetre.

Redovno praćenje zdravlja jetre i prepoznavanje ranih simptoma može pomoći u sprječavanju težih komplikacija.

Preporučujemo