Ovaj recept za marinirane crvene paprike savršen je za zimnicu i garantira bogat, pikantan okus. Priprema paprika je jednostavna, a rezultira ukusnom marinadom koja čuva paprike tijekom zime.
Sastojci:
- 50 crvenih paprika
- 250 ml ulja
- 250 ml octa
- Šaka šećera
- Šaka soli
- 2-3 glavice češnjaka (sitno nasjeckane)
- 2 vezice peršina (sitno nasjeckane)
- Vrećica papra u zrnu
Priprema:
- Priprema paprika: Počnite s pečenjem paprika na roštilju ili na štednjaku dok im koža ne postane pougljenjena. Zatim ih pažljivo ogulite, vodeći računa da ne uklonite peteljke, kako bi paprike ostale cijele.
- Priprema marinade: U velikom loncu zagrijte ulje, ocat, sol i šećer. Kad marinada prokuha, dodajte paprike i pustite ih da se kuhaju ili prže u marinadi oko 10 minuta na niskoj temperaturi. Tijekom kuhanja ne miješajte ih, već povremeno lagano protresite lonac kako bi se ravnomjerno obložile marinadom.
- Slojevi s češnjakom i peršinom: Dok se paprike hlade, sitno nasjeckajte češnjak, peršin i pomiješajte ih s paprom u zrnu. Zatim složite paprike u staklenke na sljedeći način: jedan sloj paprika, zatim sloj mješavine češnjaka i peršina, pa ponovno sloj paprika. Nastavite sve dok ne ispunite staklenku.
- Prelijevanje i stajanje: Prelijte staklenke preostalom marinadom, pokrijte ih i ostavite da odstoje preko noći. Ujutro, provjerite razinu tekućine u staklenkama i po potrebi dodajte još marinade. Zatvorite staklenke i ostavite ih za zimsku upotrebu.
Bonus članak: Simptomi bolesne jetre
Bolesna jetra može pokazivati simptome na koži i nogama, što su često prvi znakovi problema sa zdravljem ovog vitalnog organa. Masna jetra ili hepatična steatoza je stanje u kojem se višak masti nakuplja u jetri, što može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema ako se ne prepozna na vrijeme.
Jetra igra ključnu ulogu u metaboliziranju masti, proteina i ugljikohidrata te obavlja brojne druge funkcije važne za ljudsko zdravlje. Prekomjerna konzumacija alkohola ili loša prehrana mogu dovesti do stanja poput alkoholne masne bolesti jetre, koja može uzrokovati ožiljke, upale i u konačnici, zatajenje jetre.
Redovno praćenje zdravlja jetre i prepoznavanje ranih simptoma može pomoći u sprječavanju težih komplikacija.