POTREBNE OSNOVNE KOMPONENTE:

  • Ukupno je potrebno 60 do 70 paprika babura, 500 grama češnjaka, 200 grama soli i 300 grama Podravka hrena (što odgovara jednoj teglici od 340 grama), uz pola litre ulja, jednu vezicu celera, jedna hrpa marelica i 100 mililitara esencije.

KAKAV JE NAČIN PRAVLJENJA KISELE PUNJENE PAPRIKE?

Papriku dobro očistite i izvadite sjemenke. U velikom loncu zakuhajte 3-4 litre vode i dodajte prstohvat soli (ja obično koristim 3 žlice). Nakon što voda zavrije, nakratko potopite tucet paprika za brzo blanširanje – tek toliko da promijenite “ključ”. Koristite šupljikavu žlicu da ih prebacite u cjedilo.

Započnite čišćenjem i usitnjavanjem češnjaka pomoću stroja za mljevenje mesa. Zatim pomiješajte nasjeckani češnjak sa nasjeckanim peršinom, celerom, uljem, hrenom, soli i esencijom. Uz pomoć žličice svaku papriku punite smjesom koju ste pripremili.

Slažite ih jednu na drugu u duboku serpu ili vanglu. Pokrijte čistim poklopcem ili krpom i ostavite da odstoji 2-3 dana da pusti sok. Pripremljene paprike stavite u veće staklenke, a po želji stavite i ocijeđeni sok s malo papra u zrnu, pazeći da staklenke ne budu prepune. Staklenke dobro zatvorite poklopcima i držite na hladnom mjestu, poput smočnice ili podruma.

Paprike su izvrstan dodatak salatama i izvrsno se slažu kao prilog uz pečeno meso. Od srca preporučam ovaj recept!

BONUS:

Kisele paprike punjene kupusom, bez konzervansa i octa: Od sada ćete ih raditi svake godine! (RECEPT)

  • Ovaj recept ne uključuje vinovu lozu.

POTREBNE OSNOVNE KOMPONENTE:

Za ovaj recept potrebno vam je oko 3-4 kilograma kupusa, 5-6 kilograma žute paprike, 5 litara vode i 150 grama soli.

Kako se pripremaju kisele paprike?

Počnite s uklanjanjem vanjskih listova kupusa, obrezivanjem korijena i dobrim ga ispiranjem. Zatim naribajte kupus u veću tepsiju. Paprike pripremite tako da očistite peteljke i sjemenke, operete ih i posložite na krpom prekriven tanjur da se osuše.

U šerpu dodajte naribani kupus i rukama ravnomjerno rasporedite dvije žlice soli. Ostavite kupus da nesmetano odstoji otprilike jedan sat.

  • Za pripremu suhe paprike prvo dodajte prstohvat soli u svaku, zatim ih stavite u posudu i ostavite da odstoje otprilike sat vremena. U međuvremenu, u drugoj posudi pomiješajte 150 g soli s 5 litara vode, miješajući dok se sol potpuno ne otopi.

Paprike do kraja napunite kupusom, pa ih lijepo posložite u plastičnu posudu. Ako ostane kupusa, rasporedite ga oko i između paprika. Na kraju paprike lagano prelijte posoljenom vodom koju ste prethodno izmiksali.

Kako biste osigurali odgovarajuću fermentaciju, pritisnite ploču koja pokriva posudu. Ostavite smjesu da odstoji 15 dana. Nakon tog vremena vaša ukusna zimnica bit će spremna za uživanje.

Preporučujemo