POTREBNI SU DOLJE NAVEDENI SASTOJCI:
30 kašika mlijeka, 400 grama šećera, 1 jedinica margarina, 150 grama mljevenog keksa, 150 grama mljevenih oraha i 100 grama čokolade
Kakav je proces izrade čokoladnih napolitanki?
Zagrijte mlijeko i umiješajte šećer. Miješajte dok se šećer potpuno ne otopi. U toplo mlijeko umiješajte margarin i lagano promiješajte. Nakon što se margarin pomiješa s mlijekom, umiješajte kekse i orahe, a zatim i otopljenu čokoladu. Pazite da svaka oblatna bude dobro premazana dobivenom smjesom.
BONUS:
Neodoljiva torta ukrašena jagodama koja će vas mamiti čak i nakon dvije kriške.
Za koricu je potrebno: 300 grama mljevenog plazma keksa, 2 kašike šećera u prahu, 125 grama margarina i 100 mililitara soka od narandže.
Za pripremu bijelog fila sakupite sljedeće sastojke: 400 g mljevenih jagoda, 200 g kisele pavlake, 200 ml guste pavlake, 100 g šećera u prahu, jedan paketić (10 g) želatine i 4 kašike vode.
Za pripremu voćnog nadjeva potrebno je pripremiti sljedeće sastojke: 600 grama malina ili jagoda, 200 mililitara vode, 10 kašika šećera, 20 grama želatine (što odgovara 2 paketića od po 10 grama) i 8 kašika vode.
Kakav je način pripreme?
U zdjeli pomiješajte otopljeni margarin, sok od narandže, šećer u prahu i mljevenu plazmu. Sastojke mijesite i miješajte dok se ne sjedine u gustu masu. Smjesu izlijte u kalup s obrubom promjera 25 cm, pazeći da se masa ravnomjerno rasporedi i oblikuje korica.
- U dva navrata treba pripremiti voćni nadjev. Počnite tako što ćete u posudi za prvu porciju fila pomešati 300 g malina ili jagoda, 5 kašika šećera i 1 decilitar vode. Zagrijte ovu smjesu dok se šećer ne otopi, a zatim umiješajte 1 želatinu namočenu u 4 žlice vode.
Pomiješajte sastojke kako biste osigurali da se želatina potpuno otopi, a zatim ostavite da se ohladi. Ponovite ovaj korak kako biste napravili drugi nadjev od malina, čime ćete dobiti ukupno 2 nadjeva od malina.
Bijela komponenta nadjeva uključuje stavljanje milama, vrhnja i šećera u prahu u zdjelu. Mikserom sjedinite ove sastojke. Zatim umutite 200 ml slatkog vrhnja i umiješajte ga u mlijeko. Odvojite jedan deo želatine, pomešajte sa 4 kašike vode, ostavite da nabubri, pa je lagano otopite na laganoj vatri pre nego što je dodate u fil. Provjerite je li sve dobro izmiješano.